Biocentrum Obora ve Smiřicích má nové tůně

Od roku 1998 dobrovolníci z řad ČSOP a ČSO spolupracují na údržbě lokality s městem Smiřice. Doposud obnovené části se pravidelně udržují, plochy bez pravidelné údržby podléhají rychlé sukcesi, především zarůstání rákosem a náletovými dřevinami.

Mozaikovou sečí a pravidelným vytrháváním náletů se upřednostňuje rozvoj bylinného patra mokřadních a teplomilných společenstev.

V letošním roce se jedná o již 3.etapu obnovy pobřežních prvků. Cílem je obnova pobřežních struktur litorálních porostů včetně vytvoření dalších tří periodických tůní.

„Český svaz ochránců přírody ze Smiřic se na nás obrátil s prosbou o finanční pomoc, která by byla použita na obnovu pobřežních prvků v areálu biocentra Obora. Jsme společností, která ve Smiřicích provozuje vodárenskou infrastrukturu a tak pro nás tou nejpřirozenější pomocí bylo poskytnout práci, kterou umíme. Do biocentra Obora tak vyrazil náš bagr a pod dohledem pracovníku ČSOP Smiřice provedl potřebné práce. Je to snad poprvé, kdy po nás někdo chce dělat práci ledabyle a neučesaně co možná nejvíc přírodně, i pro nás je to hezká a nová zkušenost,“ říká s úsměvem Tomáš Hosa, provozní ředitel společnosti Královéhradecká provozní.

Královéhradecká provozní, a.s., patří do skupiny Veolia, která dlouhodobě podporuje a realizuje projekty zaměřené na zlepšení zadržování vody v naší krajině. Ve spolupráci s ČSOP například realizuje projekt Vraťme vodu přírodě, který pomáhá s vykupováním, obnovou a ochranou mokřadů.

Fotopříběh ČSOP: smirice.eu

Nadační fond Veolia, projekt Vraťme vodu přírodě: nfveolia.cz