Český Yellowstone? To je Národní přírodní rezervace Soos!

V okolí Františkových Lázní je mnoho zajímavých míst k návštěvě. Jedním z největších lákadel je unikátní přírodní rezervace Soos, přezdívaná český Yellowstone park.

Prazvláštní měsíční krajina, rozbrázděná erozí a pokrytá žlutou a bílou vrstvou vysrážených minerálních solí. Tak vypadá evropská rarita – národní přírodní rezervace Soos, rozlehlé rašeliniště s řadou minerálních pramenů.

Navštívíte-li NPR SOOS za deštivého počasí, naskytne se vám pohled na bublající mofety. Jde o vyvěrající oxid uhličitý, který díky své síle vytváří bahenní sopky.

Na své si také přijdou také milovníci flóry. V NPR SOOS najdete mnoho slanomilné vegetace. Jde o opravdové rarity, např. slanomilná orchidej korálice trojklanná. Rezervace je také domovem celé řady chráněných živočichů.

Celé území zásadně ovlivnila povrchová těžba rašeliny, která začala již ve středověku. Její hlavní rozvoj nastal ale až v 19. století, kdy měl v Soosu továrnu podnikatel Heinrich Mattoni. Těžba nerostných surovin byla definitivně ukončena v polovině minulého století. Od roku 1964 je Soos chráněnou přírodní rezervací.

Objevovat tuto jedinečnou rezervaci můžete po 1,2 kilometru dlouhé naučné stezce, která vede po dně vyschlého jezera kdysi dávno plného minerální vody. Zůstala zde po něm skutečně evropská rarita – takzvaný křemelinový štít.

Cestou návštěvník míjí i na pramen minerální vody. Jmenuje se Císařský pramen a je prý nejchutnějším a také nejteplejším pramenem v celé Chebské pánvi. Jeho celoroční teplota se pohybuje okolo 17 stupňů Celsia.

Naučná stezka je pro návštěvníky otevřená až do 30. října každý den, v listopadu si pak rezervaci mohou zájemci prohlédnout pouze o víkendech.

Ve vstupním areálu SOOSu najdete dvě samostatná muzea - tzv. Dinosauří pavilón s velkoplošnými reprodukcemi obrazů Zdeňka Buriana a modely ještěrů v životní velikostí. Ve druhé budově je expozice dokumentující přírodu SOOSu ,doplněná přehledem chráněných území na Chebsku. Na ni navazuje v patře ptačí expozice s preparáty a velkoplošnými fotografiemi ptáků. Prohlédnout si můžete také malou oboru s daňky a stanici pro poraněné dravé ptáky, kde je pro veřejnost vyčleněna malá ZOO.