Co čekat při návštěvě aquaparku?

Léto se blíží a vaše děti mají jasno. Klasické koupaliště je pro mimina, oni chtějí do aquaparku! Co vás čeká? Jak se vyznat v záplavě vodních atrakcí a na co si dát pozor?

Čím začít? Základem každého aquaparku jsou jednoduché otevřené skluzavky podobné těm z dětských hřišť. Jsou ale většinou podstatně delší a tudíž i zábavnější. Obtížnost skluzavek se označuje barevně, podobně jako u sjezdovek. Modrá je snadná, červená se střední obtížností a nejnáročnější je černá. Vyznačena je vždy i výška, z jaké budete padat do vody, hloubka této vody, délka případného uzavřeného úseku a podmínky - například minimální výška či věk dítěte. Na každé skluzavce je také uveden doporučující styl a způsob jízdy, aby bylo jasné, zda při jízdě ležet na zádech, sedět čelem vpřed nebo máte použít člun. Vše podstatné tak víte předem a můžete se tak na jízdu pořádně připravit.

Poznávacím znamení všech aquaparků je zpravidla spirálovitý tobogán. Jde o otevřenou, polouzavřenou či uzavřenou skluzavku ve tvaru hada která vyústí do bazénu. Zejména u dětí jsou oblíbené speciální zvukové nebo vizuální efekty, například hvězdičky na noční obloze.

Chcete více adrenalinu? Vyzkoušejte kamikadze! Je strmější, pojedete ještě vyšší rychlostí než na tobogánu. V některých aquaparcích si dokonce můžete změřit čas a soutěžit s ostatními.

Pořád málo? Troufněte si na skluzavku podobnou obrovskému trychtýři, tedy spacebowl. Ve vysoké rychlosti vjedete do trychtýře, 'několikrát ho obkroužíte a spadnete úzkým otvorem ve středu přímo dolů do bazénu. Spacebowl je zábava pro všechny. Odvážlivce i diváky, kteří vodní radovánky jen tak sledují a povzbuzují.

A co nechat se jen tak unášet proudem vody v divoké řece? To zní dobře… Ale pozor, vymanit se z něj v opačném směru není vůbec jednoduché. Plavba proti proudu stojí spoustu sil. Je to jako v životě - musíte poznat, kdy stojí za to bojovat a kdy se prostě jen tak nechat unášet a pozorovat.

Relaxace přijde vhod

V blízkosti divoké řeky obvykle najdete spoustu dalších doplňkových atrakcí - chrliče vody, vodní hřiby, gejzíry, umělé vlnobití nebo malé vodopády. Skvělé jsou například pro masáž zad.

Řada aquaparků také nabízí samostatné saunové světy. Nejoblíbenější je klasická finská sauna. Horko a následný chlad má totiž pozitivní vliv nejen na imunitu. Vyzkoušet můžete i aroma lázně, kde si prohřejete tělo a vdechujete páru s léčivými silicemi. K jemnějšímu prohřátí pak slouží tepidarium, kde se teplota pohybuje zhruba kolem teploty vašeho těla. Odpočinout si pak můžete v relaxační místnosti s vlhkým vzduchem či třeba solné jeskyni.

Velmi oblíbené jsou také vodní vířivky, označované také jako whirlpooly. Jsou to vany se vstřikovacím systémem, který příjemně namasíruje vaše tělo. Trysky mohou být vzduchové (jemná bublinkovou masáž) či vodní (intenzivní masáž proudem vody). Voda ve vířivkách bývá teplejší než v klasickém bazénu. Často jsou vany mělké a přístupné tedy i pro děti.

Co milují děti?

Všechno, aquaparky jsou rájem pro děti. A to i pro ty nejmenší - už od jednoho roku. Spoustu zábavy si užijí v brouzdalištích, dětských bazéncích, na skluzavkách a dalších vodních atrakcích, které jsou uzpůsobeny plaveckým schopnostem a věku dětí.

Pro malé děti jsou na hraní vhodné dobrodružné ostrůvky, pirátské lodi, kde se často odehrává i bohatý doprovodný program. Řada aquaparků nabízí pro nejmenší vstupné zdarma.

Zábava na celý den

Návštěva aquaparku je většinou celodenní záležitostí a proto jsou zde k dispozici také restaurace a občerstvení. Skvělé jsou pak vodní bary, kde si můžete objednat a vychutnat drink přímo ve vodě. Zaplatíte většinou formou čipu, který dostanete u vstupu. Při odchodu pak celkovou útratu jednoduše uhradíte v pokladně.