Dětská naučná stezka Příhrazskými skalami

V Bosni severně od Mladé Boleslavi v severních Čechách vznikla ve východní části Příhrazských skal naučná stezka určená speciálně pro děti. Stezka nabízí zábavné odpoledne nebo téměř celý den pro rodiny s dětmi, které mají rády pěší výlety do přírody.

Celá trasa naučné stezky Příhrazskými skalami měří 9km. Je na ní 20 interaktivních panelů a s malými dětmi se dá ujít za 5 - 6 hodin.

Na této naučné stezce získají děti hravou formou znalosti o přírodě a místní historii. Děti se zde mohou seznámit s pověstí o kruté paní z Valečova nebo o obru Drábovi. Čekají tu na ně i zábavné úkoly jako rozpoznávání skalních měst Českého ráje, identifikace různých zvířecích a ptačích stop, jedlých a nejedlých hub atd. Kostkové puzzle a pexeso nadchnou určitě každého malého výletníka.

Jedná se o okružní trasu, která začíná a končí pod hradem Valečov. Valečov je romantická zřícenina středověkého skalního hradu na území obce Boseň, nedaleko Mnichova Hradiště. Stojí na skalních útvarech ve výšce 320 m.n.m. a od roku 1967 je chráněn jako kulturní památka. Naučná stezka vede po turisticky značených cestách, lesních cestách a místních komunikacích.

Před výletem je možné stáhnout a vytisknout si speciální mapku.