Dobrodružná cesta Posázavskou stezkou

Přinášíme tip na pěší výlet ani ne hodinu od Prahy. Vydat se můžete po stopách trempů a projít si tak malebnou Posázavskou stezku. Klikatí se kolem řeky Sázavy a vede skrz chatovou osadu a les. Cestou se budete kochat krásnými výhledy, obdivovat chatky ve skále a třeba i sbírat houby.

Stezka začíná v Petrově u Prahy (Pikovice), vlakem tam z Prahy dojedete zhruba za 40 minut.

Na trase se můžete kochat pohledy do malebného kraje i na údolí řeky sevřené z obou stran skalnatými útesy. Po cestě narazíte na studánku s pitnou vodou. Nezapomenutelný zážitek nabízejí například vyhlídky Klimentova, která patří k nejznámějším a je pojmenována po Josefu Klimentovi (1858–1938), dlouholetém pracovníkovi Klubu českých turistů a „objeviteli“ této stezky, nebo Raisova, nesoucí název po spisovateli Karlu Václavu Raisovi (1859–1926), který ji rád navštěvoval. Ze Žampašské vyhlídky je zase krásný výhled na pozoruhodný železniční viadukt z roku 1900. Je to druhý nejvyšší kamenný železniční most ve střední Evropě. Je vysoký bezmála 42 metrů a dlouhý 109 metrů. V roce 1958 byl prohlášený za kulturní památku.

Dál musíte pěšky dojít až do Kamenného Přívozu a zde můžete zhruba jedenáctikilometrový výlet ukončit, případně se otočit a vyrazit zpět pěšky, nebo se po druhé straně řeky vrátit do výchozího bodu vlakem.

Je to nenáročná procházka, nicméně občas vás čeká stoupání po schodech vytesaných do skály nebo sestup po kořenech. Cesta je kamenitá a poměrně úzká, proto není vhodná pro kočárky, odrážedla ani kola. Větší děti by ji ale měly zvládnout bez problémů.