Hlinsko otevřelo edukativní centrum zaměřené na poznávání jednotlivých sfér planety Země

Hlinsko otevřelo vzdělávací centrum s názvem "Planeta Hlinsko", které je umístěné v bývalé administrativní budově firmy ETA. Zažít zde můžete tornádo, obří vysavač nebo se můžete stát kapkou vody.

Interaktivní a edukativní centrum je zaměřené na zemské sféry, tedy litosféru, atmosféru, hydrosféru a také část vesmíru. Centrum představuje také fyzikální jevy ukázané například na domácích spotřebičích. Částečně tak odkazuje na tradici výroby věcí do domácnosti ve firmě ETA, která ve městě už skončila.

V obřím vysavači návštěvníci uvidí, jak funguje proudění vzduchu. Dozvědí se, co se stane s kapkou vody, jak putuje do domácnosti, do umyvadla a končí v kanalizaci. Nebo vstoupí do oka tornáda, kde je klidová zóna, a vše, co větrný vír polapí, krouží kolem dokola.

Expozice jsou interaktivní a multimediální. Na jednom zastavení lze třeba s pomocí kola vyrábět elektřinu. Exponáty jsou originály, jinde nejsou.

Centrum Planeta Hlinsko je možné navštívit od pondělí do pátku od 8:30 do 17:00 hodin, o víkendech, státních svátcích a prázdninách od 10:00 do 18:00 hodin.

Vstupné pro dospělé je 100 Kč, pro děti 50 kč a rodinné vstupné 230 Kč.