Jaké mikrobiologické ukazatele se v pitné vodě sledují?

Chcete zjistit, jak je na tom s kvalitou vaše kohoutková? Je to jednoduché, stačí navštívit www stránky vodárenských společností.

Našli jste na webu tabulku s řadou položek a čísel? Nejste ale chemici a odborným výrazům nerozumíte? Pomůžeme vám se ve zmiňovaných datech zorientovat.

Jak zjistíme, zda je voda pitná? Z rozboru mikrobiologických, biologických, fyzikálních, chemických a organoleptických ukazatelů vody. Celkem je v platné vyhlášce ( č. 252/2004 Sb.) uvedeno 63 ukazatelů jakosti, které je nutné u pitné vody pravidelně sledovat.

Jaké mikrobiologické ukazatele se v pitné vodě sledují?

  • Escherichia coli je přítomná v odpadních vodách a fekáliích teplokrevných živočichů a člověka. V současné době jde o nejlepší indikátor fekálního znečištění. Pokud se některá z bakterií ve vodě objeví, je zřejmé, že voda musela přijít do kontaktu s lidskými nebo zvířecími výkaly či se zbytky živočichů. Je to znamení, že může obsahovat i další patogenní bakterie a viry, které pocházejí právě za střevního traktu. Abychom si mohli natočit vodu do sklenice a napít se beze strachu, že se nám udělá nevolno, nesmí voda obsahovat žádnou ze jmenovaných bakterií ve stanoveném objemu 100 mililitrů.
  • Clostridium perfringens se nachází ve fekáliích a odpadních vodách, jedná se o běžnou součást střevní flóry teplokrevných zvířat a člověka. V celé lidské populaci se dá nalézt u necelé čtvrtiny osob. Tvoří velmi odolné spory, které byly navrženy jako indikátor účinnosti filtrace a indikátor přítomnosti virů a prvoků v upravené vodě. Spory přežívají v prostředí mnohem déle než patogeny, proto slouží také jako indikátor staršího fekálního znečištění.
  • Enterokoky jsou přítomné v odpadních vodách a fekáliích teplokrevných živočichů a člověka. Výjimečně se mohou některé druhy množit i v půdě a na rostlinné vegetaci, která nebyla nijak fekálně znečištěna. Je to indikátor fekálního znečištění.
  • Koliformní bakterie jsou neškodné, saprofytické bakterie, osidlující střevní trakt, ale žijící běžně i v půdě. I přesto se mezi nimi mohou výjimečně vyskytnout i patogenní kmeny a způsobit ohrožení zdraví. Dnes jsou považovány víceméně za indikátor účinnosti úpravy a dezinfekce vody, sekundární kontaminace či vysokého obsahu živin v upravené vodě.
  • * Mikroskopický obraz
    • Abioseston je tvořen částicemi organického i anorganického původu. Může být složený například z částí rostlinných a živočišných tkání, z částic půdy nebo prachu, pylových zrn a produktů koroze. Abioseston v pitné vodě většinou pochází z rozvodného systému. Může se do pitné vody ale dostat i ze surové vody nebo kontaminací během distribuce. Výskyt některých částic, i méně zastoupených, může poukázat na původ kontaminace pitné vody.
    • Mikroskopické organismy se do pitné vody dostávají buď ze surové vody, nebo se mohou do systému dostat sekundárně a následně se mohou množit v rozvodném systému. Ve vodě mohou indikovat špatnou účinnost její úpravy, kontaminaci podzemního zdroje nebo nízkou biologickou stabilitu.
    • Živé organismy - jedná se o organismy neusmrcené dezinfekčním činidlem. Ukazatel indikuje především špatnou účinnost dezinfekce.
  • Počty kolonií při 22ºC a počty kolonií při 36ºC - zjišťují se všudypřítomné bakterie, které se množí ve vodě za vhodných podmínek. Na jejich množení má vliv velký počet faktorů, mezi něž může patřit například doba zdržení vody v síti a s ní související faktory, jako je vyšší teplota vody, rychlost proudění vody nebo druh dezinfekčního prostředku. Vliv hraje i koroze a sediment na stěnách a dně potrubí, kvalita materiálu, a především takzvaná biologická stabilita vody a přítomnost uhlíku, fosforu a dusíku.

U jednotlivých ukazatelů rozlišujeme přitom několik stupňů:

  • Doporučené hodnoty jsou nezávazné hodnoty ukazatelů jakosti pitné vody, které stanoví minimální žádoucí nebo přijatelnou koncentraci dané látky, nebo optimální rozmezí koncentrace dané látky.
  • Mezní hodnoty vody a jejich překročení pro nás obvykle nepředstavuje akutní zdravotní problém.
  • Pokud objevíme, že naše voda překračuje nejvyšší mezní hodnoty, znamená to, že po jejich překročení existuje významné riziko při použití této vody jako pitné. Neurčí-li samozřejmě orgán ochrany veřejného zdraví jinak.