K Hranické propasti po naučné stezce Hůrka

Nedaleko Hranic na Moravě se vine stezka národní přírodní rezervace Hůrka s největším lákadlem - Hranickou propastí s jezírkem. Jedná se o největší hranické zvláště chráněné území, které je součástí tzv. Hranického krasu.

Hranický kras je unikátní tím, že se na jeho vzniku nepodílela voda dešťová, ale minerální. Krasové jevy se tedy nevyvíjely způsobem tradičním shora, ale zespodu, jak minerální voda prostupovala puklinami ve vápencích.

Hranická propast je se svými 404 metry nejhlubší sladkovodní propastí na světě. Podle odhadů odborníků může hloubka dosáhnout až 800 metrů, jiní dokonce mluví o několika kilometrech. Žádná sonda dosud nepronikla až ke dnu. Součástí Hranické propasti je také jeskyně nad hladinou vody nazývaná Suchá rotunda. V hloubce 69,5 m pod okrajem Hranické propasti se nachází Hranické jezírko, které vyplňuje kyselka o teplotě 16 – 19 °C.

Trasa začíná na jihozápadním okraji rezervace a vede lesní pěšinou od železniční stanice Teplice nad Bečvou po červené turistické značce. Stezka je dlouhá přibližně 2 km a vede po lesních pěšinách, které nejsou vhodné pro jízdu s kočárky. Prvních 500 metrů k Hranické propasti NS stoupá serpentinami, od zříceniny hradu Svrčov klesá do Hranic, zbytek trasy vede po rovině.

Z informačních panelů na šesti zastaveních se dočtete zajímavosti nejen o částečně zatopené Hranické propasti, ale také o fauně a flóře Hranického krasu a jeho historických památkách jako je např. zřícenina hradu Svrčov, odkud se vám nabídne překrásný výhled do okolí. Návrat do Teplic nad Bečvou je po stejné trase. Zpáteční cestu si lze zkrátit od rozcestí "Na rozhraní" po zelené turistické značce.

Zastavení naučné stezky :

  1. NPR Hůrka
  2. Hranická propast
  3. Na rozhraní
  4. Hrad Svrčov (vyhlídka)
  5. U sv. Jana (vyhlídka)
  6. Západní okraj, konec stezky