Kdo by neznal Katlov? Vodní ráj, který vybudoval Jakub Vágner

Kdo by neznal Jakuba Vágnera? Jakub je český rybář a držitel několika světových rekordů v lovu sladkovodních ryb. Ve světě proslul především díky rybářskému pořadu Fish Warrior, vysílaném televizní stanicí National Geographic Channel. Ale znáte Katlov?

Jakubova srdeční záležitost: Katlov

Jezero se nachází přibližně 14 km od Kutné Hory v těsné blízkosti menší chatové osady, přibližně 1 km od obce Červené Janovice směrem na Štipoklasy. „Vždy jsem snil o tom, že svoji vášeň a práci jednoho dne spojím také s místem, kterému budu říkat domov. Tímto místem se pro mě stalo jezero Katlov a jeho okolí,“ vysvětluje Jakub Vágner.

Jak to celé začalo? Jakub si Katlov dloouhodobě pronajal od města Kutná Hora a komplexně jej revitalizoval, podobným procesem následně prošel i sousední rybník Pohan. Jeho dalším cílem je areál rozšířit o výstavbu zázemí pro pobyty škol v přírodě, výuku o přírodě v reálném prostředí české krajiny, pro tábory pro děti i další akce spojené s českou přírodou.

A výsledky? Dnes se jedná o jednu z nejvýznamnějších biodiverzitních lokalit ve středních Čechách. Je to důkaz toho, že pokud se člověk chová k přírodě ohleduplně, dokáže v ní obvyklé přirozené koloběhy znovu nastartovat. Hlavním partnerem projektu Katlov je skupina Veolia Česká republika, která zde také postavila úpravnu vody, čistírnu odpadních vod a rozvody vody.

Tradiční Dětský den na Katlově

Katlov je rájem pro rybáře, ale také pro děti a to zejména, pokud sem zavítají na již tradiční Dětský den. Připravený je vždy bohatý program včetně rybářské školičky pro kluky i holky, soutěže pro děti a dospělé, fotokoutek, skákací hrad či hasičské auto. Skvělý tip na výlet, co myslíte?

Podívejte se na představení areálu Katlov...

Foto a video: Katlov