Kde najdete jeskyně plné křemene a vody?

Bozkovské dolomitové jeskyně jsou jediné zpřístupněné jeskyně na severu Čech. Uchvátí vás křišťálovými jezírky a krásnou krápníkovou výzdobou. Nachází se zde také největší podzemní jezero v Čechách.

Jeskyně tvoří dva samostatné systémy chodeb a síní, propojených v době zpřístupňování štolou a průkopy. Při návštěvě si můžete projít zpřístupněných 350 metrů z více než jednokilometrového dosud objeveného prostoru. Nejnižší části jsou stále zaplavené vodou a tím pádem tady leží největší podzemní jezera v Čechách.

Labyrint chodeb krášlí krápníky a charakteristické křemenné lavice, římsy a lišty. Nejatraktivnějším lákadlem Bozkovských jeskyň jsou nazelenalá jezírka a jezera, která z části zatopují podzemí jeskyní. Jejich průzračně čistá voda svádí k vykoupání, ale to bohužel – vzhledem k přísným zákonům na ochranu přírody – není možné. Vrcholem úžasu bude pohled na Jezerní dóm – jezero, kde se zrcadlí celá jeskyně.

Jeskyně vznikaly statisíce let postupným rozpouštěním vápenitého dolomitu slabě kyselou vodou, která vyplňovala podzemní dutiny. V průběhu svého vývoje musely čelit nejrůznějším přírodním vlivům. Krápníky, které zůstaly zachovalé dodnes, vznikaly většinou v pozdějším období.

Pro svou jedinečnost byly tyto jeskyně v roce 1999 vyhlášeny Národní přírodní památkou.

Obec Bozkov leží 6 km od města Semily. Dostanete se sem nejlépe autem, autobusem a na kole. Parkování je možné na vyhrazených parkovištích, cca 10 minut chůze od jeskyní.

Prohlížení jeskyní není fyzicky náročné, mohou sem přijít menší děti. V letní sezóně si raději zarezervujte prohlídku, protože je zde velká návštěvnost a ne na všechny se dostane.

Více informací naleznete zde