Tipy z internetu: Kohoutkova.cz

Podzimního průzkum společnosti IBRS potvrzuje dlouhodobý zájem české veřejnosti o vodu z vodovodu a web Kohoutkova.cz chce tento trend ještě podpořit. 

Oblíbená a bezpečná

S kvalitou pitné vody je podle výzkumu agentury IBRS spokojeno 94 % českých zákazníků. Lidé oceňují vysokou kvalitu kohoutkové vody a čtyři z pěti ji také běžně pijí doma. Zajímavostí je, že vyšší oblibu pití vody z vodovodu zaznamenala výzkumná agentura u žen. Dotazováno bylo celkem 3000 respondentů po celé České republice.

Voda z vodovodu je ideální součastí pitného režimu v době pandemie. Nemusíte pro ni nikam chodit, stačí otočit vodovodním kohoutkem. Mohla by být voda novým koronavirem ohrožena? Podle odborníků je velmi nepravděpodobné, že by se vir dostal do zdrojů surové vody. A i kdyby k tomu došlo, bude spolehlivě odstraněn stávající úpravou povrchové vody, která zahrnuje také koagulaci, filtraci a dezinfekci. Voda, která vám teče doma z kohoutku, je tak bezpečná i v době pandemie.

Domácí limonády či čaj z bylinek

Většina z nás pije kohoutkovou nejčastěji samotnou či s citronem. Pokud máte chuť vyzkoušet něco nového, inspiraci můžete najít například na webu Kohoutkova.cz Za vyzkoušení stojí voda provoněná bazalkou, levandulí či meduňkou. Krásně totiž vypadá a skvěle i chutná. Máte chuť na něco sladšího? Vyzkoušejte domácí limonády - malinovou, grepovou či z granátového jablka. A vzhledem k tomu, že teploty výrazně klesají, na Kohoutkova.cz najdete také tipy na tradiční i netradiční přípravu bylinkového či zázvorového čaje.

Udržitelné nápady

Kohoutková skvěle chutná a navíc jejím pitím podporujete také udržitelný způsob života. Nespotřebováváte totiž žádné obaly a nevzniká ani žádný odpad. Pokud vás udržitelnost a ochrana životního prostředí zajímá, na webu Kohoutkova.cz najdete také řadu zajímavých článků a nápadů z celého světa.


Zaujalo nás:

Kohoutková s bylinkami? Lehce ochucená a krásně ozdobená

Pěstujete doma bylinky? Vyzkoušejte, jak vám budou chutnat s kohoutkovou. Stačí je vložit do karafy s vodou a chvilku počkat. Intenzita chuti je individuální podle zvolené bylinky. Například chuť máty poznáte už za chvilku. U méně aromatických bylinek je třeba počkat déle či dát karafu přes noc do ledničky.

  • Bazalka – chutná skvěle nejen s rajčaty, ale také v karafě s vodou. Využít můžete listy i květy. 

  • Meduňka – je výborná do čaje na zklidnění a krásně provoní i kohoutkovou. Meduňka je poměrně nenáročná na pěstování, klidně ji tak můžete pěstovat i doma v květináči.

Jak uvařit bylinkový čaj a nepřijít o vitamíny?

Venkovní teploty nezadržitelně klesají a tak mnoho z nás dá přednost bylinkovému čaji před studenou limonádou. Jak ho ale připravit, abychom uchovali tolik potřebné vitamíny? Není bylinka jako bylinka a proto je důležité správně vybrat i způsob přípravy.

  • Z máty, meduňky, šalvěje, lipového květu, heřmánku či pelyňku se nejčastěji připravuje nálev. Jeho přípravu určitě znáte, je obdobná jako u černého čaje. Nálev je ideální pro listy, květy nebo celé natě a také pro bylinky obsahujících silice (např. heřmánek, máta nebo levandule).
  • Silnější čaj získáte, pokud vodu s vybranou bylinkou povaříte. Jako odvar můžete připravit čaje z rostlinných kořenů, dřeva či kůry, pokud neobsahuje větší množství silic. Typickým odvarem je například zázvorový čaj.
  • Některé bylinky obsahují vitamíny, které se vařením znehodnotí a proto je třeba čaj připravovat za studena tzv. macerováním. Nejznámější je macerování šípků, které tak neztratí přírodní vitamín C. Macerovat ale můžete také květ či list slézu, kořen ibišku, sladké dřevo, kozlík lékařský či lněné semínko...

Více na www.kohoutkova.cz.