Kolik je v ČR rybníků a rybářů?

Pokud nejste rybářem, tak si zřejmě ani neuvědomujete, kolik rybníků v České republice vlastně máme. Jaké jsou oficiální čísla? Aktuální data každoročně zveřejňuje Ministerstvo zemědělství.

Jsme zemí rybníků?

Ano, jsme. V České republice máme téměř 24 000 rybníků a vodních nádrží o celkové ploše kolem 52 tisíc hektarů. Na více než 41 tisicích hektarech jsou pak chovány ryby. Působí u nás více než 70 významnějších producentů ryb a několik set drobných chovatelů. Významné společnosti jsou součástí Rybářského sdružení ČR se sídlem v Českých Budějovicích.

Kolik je u nás rybářů a rybářských revírů?

Registrováno je přibližně 350 tisíc rekreačních rybářů, kteří si mohou vybírat z více než dvou tisíc rybářských revírů o výměře zhruba 42 tisíc hektarů. Jejich největšími uživateli jsou Český rybářský svaz a Moravský rybářský svaz.

Jak jsou rekreační rybáři úspěšní? Kolik ryb uloví?

Zhruba 3 až 4 tisíc tun ryb za rok. Každý český rybář tak v průměru uloví deset kilogramů ryb za rok. Hlavní lovenou rybou je kapr obecný.

A jak je tomu u výlovu ryb?

Nejčastější je opět kapr (85,1 %). Zbytek ryb je poměrně vzácný - lososovité ryby představují 3,6 %, býložravé ryby 5,7 % a dravé ryby 1,3 % z celkového výlovu.

Kolik českých ryb v supermarketech bylo odchováno v rybnících?

Z celkové produkce ryb 21 685 tun byla naprostá většina (20 767 tun) odchována a vylovena z rybníků. Ve speciálních zařízení - tedy průtočných systémech pro chov lososovitých ryb - bylo získáno 904 tun a 14 tun ryb bylo vyloveno z přehrad.

Komletní zprávu naleznete na webu Ministerstva zemědělství