Znáte novou naučnou stezku Klokočským lesem?

Pokud plánujete výlet do okolí Mladé Boleslavi, zajeďte si i na Rečkov, poblíž města Bakov nad Jizerou. Lákadlem je nově otevřená prožitková a naučná stezka s názvem Klokočským lesem za hrou, vodou a ptačím zpěvem.

Při putování čeká na dětské návštěvníky spousta her v přírodě. Budou-li pozorní, narazí i na místní tajemné bytosti – duchy klokočského lesa a nespočet ptačích obydlí. Zvídavější z nich se seznámí s životem v lese a jeho přírodním bohatstvím, s místní historií či známými osobnostmi kraje.

Na trase můžete narazit na místní tajemné bytosti – duchy klokočského lesa a nespočet ptačích obydlí, které vyrobily a v lese vyvěsily děti z Mateřské školky Bakov nad Jizerou. Zvídavější z návštěvníků se seznámí s životem v lese, jeho přírodním bohatstvím, s místní historií či známými osobnostmi tohoto kraje.

Asi 3 km dlouhá trasa, kterou hravě zvládnou i rodiny s kočárky, vede ze sedla od úpravny vody Rečkov lesní cestou podél nivy Rokytky většinou po hranici Národní přírodní památky Rečkov až ke Klokočce. Odtud mohou návštěvníci pokračovat ve své cestě zpět po silnici na Rečkov. Okruh stezky uzavírají zastavení, která vás seznámí s místními vodními zdroji pitné vody, zásobující vodou domácnosti Bakovska a Boleslavska.

Území Národní přírodní památky Rečkov je cenným komplexem olšin, slatinných biotopů v nivě Rokytky. V roce 2010 byla vyhlášena v nových hranicích. Její území se zvětšilo na 26,4 ha včetně jejího ochranného pásma. Na základě nových poznatků o výskytu evropsky významných druhů (drobného měkkýše vrkoče bažinného a rostliny popelivky sibiřské) se do území začlenily i přilehlé cenné mokřadní komplexy a luční porosty.