Naučná stezka Krajinou Červenského rybníka

Vydejte se příjemnou procházkou V Dolním Bousově po naučné stezce, která pojednává o historii rybníkářství, o ornitologii a také historii lihovarnictví ve městě. Okruh dlouhý asi 3 km je vhodný pro všechny věkové skupiny, včetně rodin s kočárky.

Stezka začíná a končí u Továrenského rybníka na severním okraji Dolního Bousova (ulice Tovární).

Po cestě potkáte 7 informačních tabulí s tématy, která souvisí s historií a současností navštívených míst. Dozvíte se zejména mnoho zajímavostí o zdejší přírodě.

Na trase stezky můžete pozorovat ptactvo, hmyz, rostliny. Na své si přijdou i houbaři. Už během března a dubna tu rostou smrže. Na dřevě stoletých tlejících vrb vyrůstají dřevokazné houby, choroše a slizovky-hlenky (přírodnina na pomezí živočicha a houby, neboli houba, která má schopnost pohybu). Zjara zde kvetou devětsily a medvědí česnek.

Z hlediska historie stezka nabízí zajímavý pohled na Červený mlýn, starý cukrovar a lihovar. Cesta po hrázi je lemována starými pískovcovými hraničními kameny, které odedávna vyznačovaly hranici mezi obcemi Dolní Bousov a Osek.

Aby cesta hlavně dětem příjemně plynula, je součástí stezky naučná hra včetně pracovního listu. (Ten je k dostání v Infocentru v Dolním Bousově nebo ke stažení na webu IC.) Děti mohou při procházce stezkou vyplňovat pracovní list kapříka Pepy, který má pro ně na každé tabuli několik úkolů. Za vyplněný pracovní list čeká na malé badatele v Infocentru v Dolním Bousově drobná odměna.

Červenský rybník je druhý největší rybník regionu Mladoboleslavsko s vodní plochou 39 ha. Dříve, v době rozkvětu rybníkářství, se tento rybník jmenoval Prostředek. Koncem 18. století byl vypuštěný a změněný na louky. Ve 20. století byl obnoven a dnes je znám jako Červenský rybník. Rybník je využíván k chovu kachen a ryb. Je také významným hnízdištěm ptáků a místem opakovaného výskytu slavíků.