Naučná stezka okolo rybníku Olšina

Máme pro vás ideální tip na výlet s dětmi v jakémkoliv ročním období. Naučná stezka okolo rybníku Olšina Vás provede jedinečnou Šumavskou přírodou a cestou se dozvíte zajímavé informace o místní přírodě a historii.

Stezka se nachází v Jižních Čechách nedaleko Českého Krumlova poblíž vodní nádrže Lipno na kraji CHKO Šumava a evropsky významné lokality Ptačí oblast Boletice u rybníku Olšina a stejnojmenné obce. Území, kterým stezka vede, bylo desítky let nepřístupné veřejnosti a otevřelo se jí plně až v roce 2016, kdy bylo vyčleněno z vojenského újezdu Boletice.

Naučná stezka Olšina je dlouhá 7,3 km a vede reálnými šumavskými mokřady, rašeliništi a přilehlými biotopy. Část trasy vede po zkonstruovaných dřevěných chodnících, ale čeká na vás i příjemná procházka přírodním terénem.

Rybník Olšina je jedním z nejvýše položených chovných rybníků v Čechách, jeho historie se datuje již do 15. století.Vodní dílo je zasazeno do ryzí šumavské přírody, která se dlouhá léta vyvíjela bez zásahů člověka. Břehy Olšiny jsou domovem celé druhové palety rostlin, ptáků i dalších živočichů. To je jedním z důvodů proč je rybník a jeho okolí začleněn do ptačí oblasti Boletice, chráněných území Natura 2000 a proč se v jeho okolí nachází zvláště chráněná území NPP Olšina.

Na okruh můžete nastoupit hned z několika míst - hlavní nástupní bod se nachází u infocentra v rámci areálu VLS, kde je také parkoviště, restaurace a možnost ubytování. Pokud se na výlet vypravíte vlakem, je dalším vhodným místem pro začátek a zároveň následně i cíl vašeho výletu hráz rybníka, která se nachází nedaleko vlakové zastávky, i zde se nachází malé parkoviště. Okruh je veřejně přístupný a část mohou navštívit i lidé s omezenou schopností pohybu.

Naučná stezka je vzhledem k charakteru území v maximální míře z přírodních materiálů. Chodníky jsou ze dřeva a pěšiny z nasypané dřevěné štěpky, popř. vedou po stávajícím terénu.

Dřevěná stezka je doplněna o místa k zastavení a o vyhlídky. Dále na stezce najdete také plovoucí molo, most inspirovaný bobří hrází, loďku, která vás přepraví na molo doprostřed rybníka, vyhlídku tvořenou pouze žebříkem, budku pro ptáky lidské velikosti, ptačí hnízdo a spoustu dalších zajímavostí.

Stezka Olšina vyhrála v roce 2021 hlasování veřejnosti v architektonické soutěži Dřevěná stavba roku.