Naučná stezka Po stopách živé vody

Jak už název napoví, tato stezka vypráví o důležitosti existence vody ve všech podobách. Stezka představuje studánky, prameny a vodní zdroje v okolí obce Říčky, v přírodním parku Orlice, nedaleko Ústí nad Orlicí.

Stezka byla vybudována v roce 2013 kolem Říček, které jsou součástí obce Orlické Podhůří vzdálené vzdušnou čarou 4 km od Ústí nad Orlicí. Stezka je dlouhá 8 kilometrů, ale je na ní napojena ještě kilometrová spojka k vodárně.

Celkem na osmi panelech vás trasa seznámí také s historií okolí, s vodním a lesním hospodářstvím a s místní flórou a faunou. Cesta vede po pěších lesních a nebo polních turistických cestách.

Začít můžete rovnou v Říčkách na návsi. Vodu, která měla končit v kanalizaci, tady nasměrovali do knajpoviště. To je malá obdélníková nádrž, kterou stále protéká čerstvá studená voda z místního pramene.

Cestou můžete o něco dál vidět močidla. Jsou to jámy v poli, které dříve sloužily ke zpracování lnu, takzvaným máčením ve stojaté vodě.

Dalším zajímavým místem je Jirouškův pramen a malá dřevěná nádrž ponořená do proudící vody - haltýř.

Další trasa prochází samotou Háje neboli U tří chalup, nabídne ukázku myslivosti a hospodaření v lesích, v údolí mlýn a pazdernu, kde se zpracovával len a mokřidlo, kde se máčel.

Po dalších zastaveních dojdete stezkou až do Klopot, kde byly dříve vyhlášené lázně. Ze studánky vyvěrající pod kořeny mohutného dubu pramení Klopotský potok, kde byly na počátku 19. století založeny lázně a hostinec a postavena kaple Panny Marie Pomocné. Tu zde vystavěl setník Růžička od Reinerova pluku, na počest svého zázračného uzdravení. Kdysi tady byly i lázně. Odtud pochází také vodní zdroj právě pro obec Říčky.

Dále vás stezka seznámí s vyspělou současnou technikou při hospodaření s odpadní vodou. Poznání je dáno zastavením u čerpací stanice na pokraji Libchav a popisem funkce čističky odpadních vod.

Stezka končí prohlídkou funkce městského vodojemu, který se stal krásnou industriální památkou.