Naučnou stezkou po zdrojích vody

Vydejte se naučnou stezkou "Voda pro život". Seznámíte se s historií vody v Plané od 19. století až po současnost a děti se po stezce zabaví hrou.

Jedná se o stezku, která se rozprostírá v okolí Plané, Chodové Plané a v okolí hornofalckého Massenrichtu nedaleko Hirschau.

Stezka je lemována patnácti dřevěnými a šesti kamennými patníky, na kterých se nachází symboly, které jsou součástí hry pro děti. Symboly vyjadřují cosi závislého na vodě. Jedním ze znaků je například sněhová vločka nebo dřevěná nádoba s vodou. Dětská hra s tajenkou je ke stažení na webových stránkách Plané. Symboly na patnících si děti přenesou na papír například frotáží a do tajenky doplní, jaký symbol objevily. To znamená, co obrázek, to slovo do tajenky.

Na trase jsou vodovodní řady z broumovských lesů a téměř 100 let starý vodojem. V ulici Dukelských Hrdinů stojí dvě malé kamenné skulptury s motivem vody přelévající se mezi nádobami. Na informačních cedulích si můžete přečíst zajímavosti o Plané a historii využívání vody v tomto městě.

Na české straně je devět tabulí se zaměřením:

  1. Úvodní tabule u hornického muzea – geologie a historie
  2. Bohušův vrch – dobývání v okolí Plané a mariánskolázeňský zlom
  3. Lom Kříženec- historie dobývání u obce Kříženec
  4. Obec Výškov- historie okolí a dobývání u obce Výškov
  5. Doly Štěstí s radostí – dobývání na lokalitě dolů Štěstí s radostí
  6. Cihelny Chodová Planá – historie cihelen u Chodové Plané
  7. Štola Svatá Anna – historie a popis štoly
  8. Důl Svatá Anna – uranová šachta u Plané
  9. Mincovna Planá – historie šlikovské mincovny v Plané

Na německé straně má stezka dvě části se zaměřením na historii hornictví v okolí města Freihung spolu s freihungským zlomem (13 tabulí) a historii dobývání pískovce u Massenrichtu (10 tabulí).

Česká i německá část leží v charakteristické příhraniční zóně a obě části jsou napojeny na vyhlídkové věže. V Plané je to rozhledna na Bohušově vrchu a v Massenrichtu je to rozhledna Rödlas; z obou se nabízejí daleké výhledy.

U této stezky není důležité, kde začnete, stezka je vytvářena tak, abyste mohli začít odkudkoli.