Naučte se vnímat přírodu všemi smysly

Jestli se chcete projít nádhernou krajinou podél podhorského potoka a ještě se u toho dozvědět spoustu zajímavého, pak vyražte do České Třebové po naučné stezce k Přírodní rezervaci Třebovské stěny.

Na naučné stezce poznáte hlasy i vůni lesa, vyzkoušíte si hledání stop a ochutnáte pramenitou vodu. Vyzkoušíte si svoje vnímání pomocí smyslových prvků – čichária, dendrofonu, houpaček a na hmatové cestičce. Uvidíte panorama Orlických hor, objevíte totemy, skály a studánky.

Stezka obsahuje 10 prvků pro smyslové vnímání, je vybavena herními prvky , informačními tabulemi , geogalerií, kolotočem potravních vztahů, expozicí dřev.

Trasa výletu vede po rovině až pozvolného kopce, snadně ji zvládnou i rodiny s dětmi nebo lidé na vozíčku, projet si ji je možné i na kole, v zimě pak dokonce na běžkách.

Výchozím bodem je město Česká Třebová. Trasa začíná 1,5 km od nádraží na okraji obce Rybník u hřiště v blízkosti chatové oblasti Srnov, kde lze pohodlně zaparkovat. Konec stezky je u silnice nad obcí Skuhrov, která je součástí České Třebové. Po lesní cestě se vydáte malebným údolím proti toku Skuhrovského potoka.

Vybrat si můžete ze 3 variant tras, které se liší délkou. Ta nejkratší měří 3 kilometry a je značená žlutou turistickou značkou, vyzkoušet si na ní můžete aktivity jako Mrtvé dřevo, Tváře stromů nebo Hmatové vnímání. Ze žluté trasy odbočuje červená, která vede smrkovým lesem, dlouhá je 5 kilometrů. Kdo se chce projít ještě víc, může vyrazit na třetí variantu naučné stezky, dlouhou 8 kilometrů. Prochází po žluté značce celým údolím potoka, jde kolem kopce Palice a končí ve Skuhrově.

Po cestě se nachází celá řada tabulí s informacemi, zpracovanými jak pro dospělé, tak pro děti. V Informačním centru v České Třebové a v knihkupectví je k dispozici i mapa a publikace Průvodce stezkou, která obsahuje odborné informace o přírodě regionu, nápady pro smyslové vnímání a návody na hry pro děti.