Ospirský potok zase přirozeně meandruje krajinou

Přirozeně meandrující koryto Ospirského potoka na hranicích Olomouckého a Pardubického kraje a dvě nové tůně jsou výsledkem dalšího dokončeného vodohospodářského projektu Lesů ČR za dva a půl milionu korun. Patří k těm, které pomáhají adaptovat krajinu na klimatickou změnu.

„Rovné a technicky nepřirozeně zahloubené koryto jsme vrátili přírodě. Nyní potok opět meandruje krajinou a je mělčí. Voda se tak snadno rozlije do okolní nivy, což kromě jiného zvýší její podzemní zásoby. Spolu s tůněmi vyhloubenými jako biotop vodomilných rostlin a živočichů to jednoznačně prospívá přírodě,“ vysvětlil vydařený záměr vodohospodářů Karel Vašek, vedoucí správy toků pro povodí Moravy z Lesů ČR.

Vodohospodáři postupně zasypali staré koryto a nahradili ho novým a delším, kterým voda protéká pomaleji. Během přívalových dešťů se pak z přeplněného koryta rozlije do okolní nivy. Spolu s tůněmi tedy projekt významně zvýšil ekologickou a estetickou hodnotu tamější krajiny. Spolufinancovalo ho Ministerstvo životního prostředí ČR.

Více se o vodohospodářských projektech Lesů ČR dočtete zde: vracimevodulesu.cz.

Zdroj: lesycr.cz