Počítáme s vodou

Vydejte se po naučné stezce s názvem "Počítáme s vodou". Čeká na vás krátká, nenáročná procházka, kterou hravě zvládnete i s malými dětmi.

Stezka vede podél Vltavy v úseku jižně od soutoku s Berounkou k Radotínskému mostu. Začíná na louce v pražských Komořanech, ulice U soutoku a končí na Zbraslavi u mostu Závodu míru. Je dlouhá asi 2,5 km a vede cestičkou podél vody, stranou od přetížené cyklostezky.

Stezka nás i děti poučně, ale hezky seznamuje s úlohou vody v kraji a v půdě, vysvětlí proč vodou neplýtvat, seznámí nás s významem nejen Komořanských a Modřanských tůní.

Naučná stezka má přiblížit koloběh vody v přírodě a především upozornit na to, že některé naše zvyky tento koloběh narušily, což se nám teď vrací, například povodně.

Jak využít vodu, která naprší, ukazují autoři stezky třeba na novém jezírku, které bylo vybudováno pod Radotínským mostem, napájené vodou z odvodňovací štoly dálničního Pražského okruhu. Proud původně odtékal bez užitku ze stráně, kde ústí vjezd do silničního tunelu, rovnou do řeky. Teď se v čisté vodě můžou v parnu cachtat děti.

Trasa naučné stezky je zcela nenáročná, vede většinou travnatou cestou či pěšinou po vltavském břehu. Je bez větších problémů sjízdná s kočárkem. Není nijak značená, s orientací není problém. Lokalita je ideálně dostupná vlakem (začít na zastávce Praha-Komořany a skončit v Praze-Zbraslavi).

Stezku vybudovalo v roce 2012 Ekocentrum Koniklec za finanční podpory městské části Praha 12 a firmy Nestlé Česko.