Představujeme přírodní koupaliště: severní Čechy

Pokud máte namířeno do severních Čech, nemusíte za koupáním vyrazit jen k Máchovu jezeru. Prozkoumat můžete také jezera Barbora, Milada, Hamerské či Kamencové jezero. Inspirovat se můžete v letním speciálu o přírodních koupalištích. Dnes se zaměříme na ty v severních Čechách.

Jezero Barbora

Nejrozsáhlejší vodní plochou Teplicka je vodní nádrž Barbora, která vznikla zatopením stejnojmenného povrchového dolu. Tato vodní rekultivace poskytuje návštěvníkům velké množství zábavy, plavání, potápění, surfování až po bangee jumping. Každý rok zde nachází tisíce návštěvníků pestrou zábavu, čistou vodu, písčité i travnaté pláže s mnoha stánky na občerstvení.

  • Vstupné:dospělí 50 Kč, děti a senioři 25 Kč
  • Otevírací doba: 8-19 h
  • eurocampbarbora.cz

Hamerské jezero

Hamerské jezero nazývané též Hamerský rybník se nachází u obce Hamr na Jezeře v okrese Česká Lípa v Libereckém kraji. Na březích jezera naleznete koupaliště a dva kempy. Je tady písečná pláž dlouhá 400 m a travnatá pláž 100 m dlouhá. V areálu koupaliště jsou vodní skluzavky, tenisové kurty, stolní tenis, minigolf, půjčovna lodiček, šlapadel, jízdních kol, vodní atrakce – např. vodní lyžování, aquazorbing, dětské hřiště, obří vzduchová trampolína, beach-volejbal nebo lanový park v korunách stromů. Jezero je zasazené mezi borové lesy, pískovcové útvary a vrchy - Hamerský špičák s hradem Děvínem, Mlýnský vrch a Chrástenský vrch.

  • Vstupné:dospělí 30 Kč, děti a senioři 20 Kč
  • Otevírací doba: 9-18 h
  • obechamr.cz

Jezero Milada

vzniká od r. 2001 zatopením bývalého povrchového hnědouhelného lomu nedaleko měst Chabařovice a Ústí nad Labem. Těžba zde byla ukončena v roce 1997 a tak zde v rámci rekultivace a revitalizae vytěžených dolů postupně začala vznikat velká vodní nádrž. Dnes vodní plocha nabízí možnost rekreace s výbornou kvalitou vody pro koupání, rybaření, jachting i ostatní druhy sportů. Několikrát do roka se zde konají různé sportovní i kulturní akce. Průhlednost vody je několik metrů. V jezeře žije mnoho druhů ryb, hlavně okoun, štika, candát, sumec, plotice a perlín.

Kamencové jezero

Kamencové jezero je celosvětový unikát a rekreační areál nacházející se v Chomutově. Jezero vzniklo zatopením dolů, v nichž se těžil kamenec a síra. Lidskému zdraví je tato voda velmi prospěšná. Naleznete zde vše, co pro příjemné prožití prázdninových dnů potřebujete. Travnaté i písčité pláže upravená mola vám nabídnou příjemné pohodlí při slunění i koupání. Kamencové jezero se kromě unikátního složení vody od roku 2018 chlubí další raritou – největším plovoucím molem u nás, které měří téměř 100 metrů a bočními rameny vytvoří několik bazénů. Nechybí ani rekreační část mola s dětským bazénkem.

  • Vstupné: dospělí 50 Kč, děti a senioři 40 Kč
  • Otevírací doba: 9-19
  • kamencovejezero.cz

Máchovo jezero

Máchovo jezero, hovorově "Mácháč" je velký rybník na území města Doksy v okrese Česká Lípa v Libereckém kraji. Máchovo jezero disponuje celkem čtyřmi plážemi, vybrat si můžete z následující nabídky:

* Hlavní pláž a pláž Klůček

Nabízí široký sortiment služeb, jako jsou projížďky po vodní hladině na různých typech plavidel (veslice, šlapadla, kánoe či paddleboard), plážový volejbal, tobogán. Návštěvníci také mohou využít sociální zařízení, sprchy, úschovnu věcí i kol a převlékárny.

* Aquapark Staré Splavy

V lázeňské obci Staré Splavy se nachází jedinečný plážový areál se spoustou neobvyklých atrakcí. K dispozici jsou vám dvě superrychlé skluzavky, bazén - zapuštěný přímo v jezeře - s masážní perličkovou lavicí, šlapadla, a hlavně jedinečné nafukovací vodní atrakce jako obří trampolíny, vodní houpačky a volejbal, vysoké ledovce pro odvážné horolezce, a mnoho dalších.

  • Vstupné: dospělí 190 Kč, děti a senioři 120 Kč ( děti do 3 let zdarma )
  • Otevírací doba: 8-24 h
  • aquaparkstaresplavy.cz

* Pláž Pod Borným

Největší pláž Máchova jezera, která má rozlohu cca. 100 000 m². Součástí pláže je také Camp Borný. V areálu kempu se nachází lanové centrum, půjčovna loděk, windsurfingů a paddleboardů.

  • Vstupné: dospělí 30 Kč, děti a senioři 15 Kč
  • Otevírací doba: 8-20 h
  • campborny.cz

Před koupáním je potřeba dbát na to, zda je voda bezpečná. Doporučujeme proto ověřit kvalitu vody v přírodních koupalištích. Aktuální informace najdete zde