Rychlá podzimní procházka kolem Vesteckého rybníka

Chcete vyrazit na krátký výlet poblíž Prahy? Vestecký rybník je skvělým místem pro volné odpoledne.

Co je na Vesteckém rybníku tak zvlášntího? Středem rybníka vede lávka, ze které můžete pozorovat ryby i okolní přírodu. A věřte, že je na co se dívat. Pro starší děti i dospělé je tu navíc cyklostezka, pro menší děti pak hřiště s trampolínami. K odpočinku láká i nové dřevěné posezení s lavicemi a stolem.

Ideální je rodinnou procházku naplánovat jako okruh. Projít se můžete okolo rybníka - to zvládnouho i nejmenší děti, okruh měří necelý 1 kilometr. U velkého okruhu si trasu můžete prodloužit o místní cyklostezku, délka pak vychází na 3 kilometry. Pokud jedete na kole či děti na odrážedle, doporučuje se před lávkou přes rybník sesednout.

Z hitorie Vesteckého rybníka

Vesteckému rybníku se dříve říkalo “panský”. A to oprávněně - od roku 1700 patřil k panství Dolní Břežany, které bylo pod správou pražského arcibiskupství. Panstvo tehdy dobře vědělo, že chov ryb je poměrně dobrou investicí s rychlou návratností. Takřka každá ves tak měla alespoň malý rybníček pro husy, kachny a samozřejmě také ryby.

Ve Vestci bylo dříve rybníků a rybníčků hodně, ale “panský” z nich byl největší a nejvýnosnější. Roční výlov dosahoval dokonce několik metráků. Místní si jej, podle staré kroniky k velké nelibosti majitelů, často tak trochu přivlastnili. V 80tých letech 19.století se proto panstvo rozhodlo pro razantní krok, rybník byl vypuštěn a celá plocha oseta ovsem. To se však nelíbilo zase místním. A tak obec za 2000 zlatých od arcibiskupa rybník koupila. Bylo to málo nebo moc? Co myslíte? Například tak zvané služné nebo-li roční plat učitele činil tehdy 500 zlatých. A za 20 tisíc zlatých jste si mohli koupit dokonce i malý pivovar.

Dnešní rybník má rozlohu 3,2 hektary a najdete v něm ryby různých druhů. Pokud máte rybářský lístek, můžete vyzkoušet své štěstí.

Hřiště a posilovny

U rybníka nechybí ani dětské hřiště a dvě posilovny. Jedna se nachází za rybníkem a druhá, vhodná spíše pro seniory, hned u hřiště. Na hřišti se děti mohou vyřádit na trampolínách, přírodní prolézačkách, skluzavkách a zábavné zvonkohře. Vyzkoušet můžete také elektronickou hru, která nutí k pohybu všechny věkové kategorie. Areál doplňuje kynologické cvičiště a přírodní amfiteátr pro místní akce.

Planetární stezka kolem rybníka

Vestecký rybník je místem, které pobaví i poučí. A to nejen o rybách, ale dokonce i o sluneční soustavě. Pro starší děti a dospělé je zde Planetární stezka, díky které si po procházce lépe představí velikosti jednotlivých planet i vzdálenosti od Slunce.

Parkování i zastávka autobusu

Auta můžete bezplatně zaparkovat na konci ulice "U Hřiště" nebo "K Rybníku". Na obou místech jsou menší parkoviště. Autobusy MHD jezdí do Vestce ze stanic metra Opatov nebo Budějovická.