Vodní dům v Hulicích je rájem nejen pro děti

Přemýšlíte, co s volným víkendem? Na koupání je chladno, ale přesto vás to táhne "k vodě"? Prozkoumejte Vodní dům na břehu nádrže Želivka!

Zážitková expozice

Expozice je navržena tak, aby vzdělávala prostřednictvím neobvyklých zážitků a zajímavých pozorování. Významnou roli tak hrají všechny lidské smysly - vedle zraku zapojíte svůj sluch, hmat i chuť!

Hned v úvodu na vás čeká Vodní mikrosvět. Návštěvníci můžou pozorovat vodní organismy, které nejsou pouhým okem viditelné. Umožní jim to zvětšené modely, mikroskopy a makrofotografie.

V další části Pod vodní hladinou se představí vodní rostliny a zvířata. V akváriích na vás čekají prohánějící se ryby, do sluchátek zní zurčení vody a pozorovat můžete dokonce i to, co se děje na dně expoziční nádrže.

Co bude dál? Navazuje část Mokřadní život, která přiblíží přírodní scenérii na břehu řeky Želivky včetně hlasů ptáků a žab.

V části expozice Nekonečná cesta vody se přeneseme z přírody na našeho světa. Návštěvníci v zjistí, že většinu jejich těla tvoří voda a při ochutnávce ve vodním baru také to, že každá voda má jinou chuť.

Poslední část expozice, Výlet do historie, je instalována v projekčním sále a představuje historii dnes už zaplavené lokality. Nahlédnout tak můžete do doby před tím, než bylo městečka Dolní Kralovice zaplaveno přehradou. Prohlédnout si můžete originály nástěnných maleb z doby Karla IV., které byly zachráněny při demolici kostela, či přehrát tematické filmy o životě městečka a jeho nevyhnutelnému zániku.

Vodní dům má i několik venkovních vodních atrakcí. Pokud tedy máte hravé děti, je dobré vzít jim pro jistotu náhradní oblečení.

Kde Vodní dům najdete?

V obci Hulice, ve Středočeském kraji. Pokud pojedete po dálnici D1, sjeďte sjezdem Soutice (EXIT 56). Od sjezdu je to k Vodním domu už jen 4 km. Adresa areálu je: Hulice 118 .

Vodní dům je otevřen denně, kromě pondělí, od 9 do 17 hodin, mimo sezónu pak do 16 hodin. Venkovní areál i vnitřní expozice Vodního domu je bezbariérová, tedy přístupná i s kočárkem. Součástí areálu jsou bezbariérové toalety, včetně přebalovacího pultu pro miminka.