Víte, kde se bere kyslík v rostlinách?

Tímto pokusem se děti nejen zabaví, ale opět i něco přiučí. Tentokrát o tom, jak probíhá fotosyntéza v rostlinách.

Nejprve si připomeneme, co to vlastně fotosyntéza znamená. Jde o proces, při kterém se mění přijatá energie světelného záření na energii chemických vazeb. Využívá světelného, např. slunečního, záření k tvorbě energeticky bohatých organických sloučenin – cukrů – z jednoduchých anorganických látek – oxidu uhličitého (CO2) a vody.

Fotosyntéza má zásadní význam pro život na Zemi a probíhá ve dvou fázích:

  • V první fázi, takzvané světelné, rostliny pohlcují světlo, ze kterého pro sebe získávají energii, aby měly dost sil pro následující procesy. V této fázi se nám rozkládá voda a uvolňuje se kyslík.

  • Ve druhé fázi, takzvané temnostní, rostliny už světlo nepotřebují. Využívají ale energii, kterou získali v první fázi ze světla.

Podívejte se, jak výměna plynů v rostlině probíhá!

Co budete potřebovat:

  • misku (ideálně skleněnou, průhlednou)
  • vodu (k zaplnění misky)
  • větší zelený list (utržený ze stromu, ne ze země)
  • lupu (není nutné)

A jak postupovat?

  1. Nachystáme si velkou mísu s vodou, do které vložíme čerstvě utržený list.
  2. Mísu i s listem dáme na několik hodin na slunné místo.
  3. Po několika hodinách čekání se na list pod vodou podíváme skrze lupu. Můžeme vidět, že je pokryt bublinkami. Tipnete si, co bublinky tvoří?

Vysvětlení

To, co byste měli vidět, jsou malé bubliny, které se tvoří kolem listu a okrajů mísy. Jsou snadno viditelné pouhým okem, ale s velkou lupou to bude ještě lepší. Malé bublinky, které vidíte, jsou bublinky kyslíku!

Zdroj: vida.cz