Vodní hrad Švihov nabídne nový zážitkový okruh na loďkách

Hrad Švihov na Klatovsku otevřel nový okruh na loďkách vodním příkopem podél hradeb, který bude mít osm tematických zastavení. Bude otevřený od května do září a dá se tam i koupat!

Vodní hrad už dříve půjčoval loďky. Podle kastelána Lukáše Bojčuka to teď bude forma prohlídky. V loďkách bude plánek zastavení, která jsou očíslovaná, a ke každému tam bude text, který bude zaměřený na téma hrad a voda. Toto spojení se moc na prohlídkách probírat nestíhá. Například vodní obrana a vodní elektrárna.

Hrad musel příkopy vyčistit od bahna. Teď jsou v korytu hluboké 1,5 metru a dá se tam i koupat. Předtím tam bylo třeba 20 centimetrů vody a metr bahna, které se tvořilo desítky let. Vzhledem k tomu, že voda přitéká z nýrské přehrady, je čistá a i v létě ledová.

Švihov dal udělat po celém obvodu jílovou izolaci zdí hradu, která byla rozpadlá v dezolátním stavu. K tomu ale musel příkop odbahnit. Celkové náklady činily 5,5 milionu, část pokryla dotace, nejvíce stála izolace a odbahnění. Byla to velká akce na celý rok.

Trasa loďky už se podle kastelána prodloužit nedá, protože proti proudu je asi 100 metrů od hradu stavidlo, přes které loďka neprojede.

Státní hrad přichystal na novou návštěvnickou sezonu na standardních prohlídkových trasách také nové plastové modely vývoje hradu. Jeden sál je nově zaplněný portréty rodu Černínů, posledních majitelů hradu. Velkou novinkou je také druhý 40minutový prohlídkový okruh kuchyně.

Švihov, kterým dlouhodobě projde za sezonu 30.000 až 35.000 návštěvníků, je známý také díky filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku. Vodní hrad dodnes vyhledávají turisté z Čech, Německa, Ruska či Norska a chtějí vidět místa, kde se nejslavnější česká pohádka před 48 lety částečně natáčela.