Vydejte se divokým kaňonem říčky Doubrava

Tipem na krásnou procházku v romantickém údolí řeky Doubravy je stezka stejného názvu. Řeka se vine územím Chráněné krajinné oblasti Železné hory a podél ní, od Horního Sokolovce až k Bílku, vede naučná stezka Údolím Doubravy.

Naučná stezka vede souběžně s červenou turistickou trasou v úzkém lesnatém údolí kaňonovitého rázu vytvořeném řekou Doubravou. Je dlouhá asi 4,5 kilometru a nabízí celkem 11 zastavení s informačními tabulemi, díky kterým se dozvíte spoustu zajímavostí o přírodní rezervaci, která je nejcennější na celém území Železných hor. Seznámíte se s řadou zajímavých geomorfologických jevů, typickým rostlinstvem a živočišstvem pro tuto oblast.

Území o rozloze 92,1 ha je chráněno od 28.dubna 1986.

Naučná stezka začíná u samoty Horní Mlýn, kam je možné přijít po červené turistické trase z náměstí v Chotěboři. Nejzajímavější a také nejdivočejší částí údolí je bezesporu skalnatý kaňon - Koryto a mohutné peřeje - Velký vodopád. Ve svazích nad řekou uvidíte nejrozsáhlejší kamenná moře v údolí, nad kterými se až nad koruny smrků vypíná jediná skalní věž, nazvaná "Čertův stolek". Na vrcholu nejvyšší skály "Sokolohrady" je upravená vyhlídka. V místě zvaném "Mikšova jáma", asi 1 km před obcí Bílek, spadá Doubrava 1,5 m vysokým vodopádem do hluboké tůně. Kolem Veselé skály a lomu, u kterého naučná stezka končí se dostanete do vesničky Bílek.

Procházka po stezce je středně náročná a vyrazit na ni je možné po celý rok - v zimě je krajina krásně zasněžená, řeka zamrzlá a v části zvané Koryto vznikají nádherné ledopády.