Vydejte se na krátkou naučnou stezku o mokřadech

Tato nenáročná naučná stezka prochází částí přírodní rezervace Mokřady dolní Liběchovky, nacházející se na území CHKO Kokořínsko, u obce Želízy na Mělnicku. Cílem stezky je ukázat, že se nejedná o území, ve kterém roste jen plevel a žijí pouze komáři.

Naučná stezka vznikla v roce 2001 a seznamuje s přírodními poměry a významem mokřadů v krajině a faunou a flórou tohoto biotopu v povodí Liběchovky a Pšovky. Trasa vede lužním lesem v záplavovém území potoka Liběchovky buď pěšinou, nebo po povalovém chodníku přes podmáčený terén.

Stezka vám představí území, která mají vysokou biologickou hodnotu, ve kterých se skrývá spousta chráněných živočichů a rostlin a území, která mají svou nezaměnitelnou funkci v krajině.

Čeká vás sedm zastavení na kterých se dozvíte základní informace o mokřadech Liběchovky a Pšovky, o ovlivnění těchto biotopů činností člověka, o původní vegetaci kolem menších toků, o samotné Liběchovce, dále se zde dočtete několik informací o managementových zásazích na těchto území v CHKO Kokořínsko, o stojatých vodách a o funkci mokřadů v krajině.

Seznam zastávek

  1. Co je mokřad?
  2. Co tu žije a roste?
  3. Jak je chránit?
  4. Proč je voda tolik důležitá?
  5. Říčka Liběchovka
  6. Olšiny
  7. PR Mokřady dolní Liběchovky

Na stezce není žádné převýšení - půjdete stále po rovince, ale vzhledem k tomu, že stezka vede po vyšlapané pěšince a po povalových chodníkách, není vhodná pro kočárky nebo invalidní vozíky. Celá procházka zabere cca 30 min.