Výstava Voda a civilizace na Kampě prodloužena

Nenechte si ujít venkovní expozici na dvaceti oboustranných v noci nasvícených panelech přístupných 24 hodin denně. Výstava byla prodloužena do konce června.

Snímky z různých koutů planety a od různých autorů ukazují přehled současné situace ve srovnání s minulostí a budoucností života na Zemi. Návštěvníci uvidí fotografie Prahy při povodních nebo tematické záběry z jiných koutů Česka i celého světa. Hlavním autorem je český egyptolog a archeolog Miroslav Bárta.

„Myslím, že jde o světově unikátní projekt. Vody oceánů, v nichž vznikl veškerý život na této planetě, pokrývají téměř tři čtvrtiny povrchu planety Země. Pohyb vody na Zemi a kolem ní zásadně ovlivňuje klimatické poměry. Voda je všude kolem nás, obnovitelná a zdánlivě nevyčerpatelná. Často panuje názor, že všichni na ni mají nárok a téměř nic nestojí. Voda také vždy byla, je i bude jedním z hlavních faktorů ovlivňujících každodenní kvalitu našeho života, každého člověka i lidské dějiny,“ říká kurátor a s poluautor výstavy, prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr., archeolog a egyptolog.

Výstava obsahuje četné autorské snímky doplněné o ilustrační fotografie s poutavými popisy. Mezi zajímavosti patří 3D scan hladového kamene, který je dnes pod vodou. (Prostřednictvím tzv. hladových kamenů odborníci zjišťují klimatické extrémy.) Návštěvníci uvidí unikátní snímky nejstarších závlahových kanálů v Izraeli, ale také kruté dopady plastů v moři na zvířata. Zajímavostí jsou fotografie českého geografa a hydrologa Bohumíra Janského, který se svým týmem v roce 1999 objevil prameny Amazonky.

Nechybí také historické fotografie, například rytina Karlova mostu z konce 18. století, která ukazuje hromadění ledových ker při povodni. Součástí výstavy jsou snímky z povodně v Praze z roku 2002, ale také současná fakta i nejaktuálnější výzkumy amerického Scrippsova ústavu, největší oceánografické instituce na světě. Návštěvníci se totiž také dovědí spotřebu vody v českých domácnostech v porovnáním s jinými státy.

Projekt Voda a civilizace si klade za cíl otevřít svým divákům oči a vytrhnout je z letargie zajetých archetypů, že máme vody dostatek. Ukázat vodu jako strategickou surovinu, její množství a dostupnost na různých místech světa a zasadit do souvislostí s různými proměnami životního prostředí.

„Tématem vody se zabývám již několik let a jsem ráda, že k realizaci expozice dochází právě teď. Máme za sebou suché léto i zimu a téma nedostatku vody, a především nehospodárné zacházení s vodou je na pováženou. Mnozí z nás mají patrně pocit, že když otočí kohoutkem, tak voda z něj poteče navždy. A tato výstava nás má z tohoto omylu vyvést,“ říká Olga Menzelová, producentka výstavy.

Hlavními partnery výstavy jsou Ministerstvo životního prostředí, hlavní město Praha, Pražské vodovody a kanalizace a Veolia.