Babické rybníky znovu zadržují vodu v krajině

Lesy České republiky kompletně obnovily tři Babické rybníky ve středních Čechách. Práce trvaly necelé dva roky. Projekt za bezmála 23,8 milionů korun je dalším z podnikového programu Vracíme vodu lesu.

Po rekonstrukci jsou všechny hráze bezpečné a nehrozí, že by voda zatopila níže položené oblasti. Rybníky tak znovu zadržují vodu v krajině, což prospívá okolnímu lesu, ale i chráněným rostlinám a živočichům. Opravené cesty využívají lesníci, pěší i cyklisté.

Horní, Prostřední a Dolní Babický rybník jsou malé průtočné vodní nádrže na horním toku Výmoly. Tento potok stéká od Mukařova přes Babice a Úvaly do Labe, do kterého ústí nad Čelákovicemi.

Povodně v minulých letech narušily hráze Babických rybníků i bezpečnostní přelivy. Rybníky po léta zanášel sediment a odbahnění bylo nutné. "Nové jsou spodní výpusti s požeráky a bezpečnostními přelivy. Návodní líc hrází opevnil kámen. Kvůli stabilitě hrází jsme odstranili náletové dřeviny," řekl Tomáš Sajdl, vedoucí správy toků pro oblast povodí Labe z Lesů ČR.

Kromě toho Lesy ČR vybudovaly nové lesní cesty v okolí a opravily stávající, takže rybníky jsou pohodlně dostupné pěším i cyklistům a cesty využije také lesní technika.

Projekt ocenil i starosta Babic Jan Chadraba: „Nečekal jsem, že všechna zákoutí kaskády rybníků mohou tak zásadně proměnit kdysi nevzhledné místo. Děkuji Lesům ČR i stavební firmě GREENMAN s.r.o. z Čerčan, že máme zase o něco lepší prostředí k životu. Věřím, že Babické rybníky budou lidé využívat i k přírodnímu koupání a třeba otužování,“ uvedl.

Zdroj: Lesy ČR