Obnovená nádrž na Prostějovsku bezpečně převede povodeň

Vodní nádrž obnovily u obce Niva na Prostějovsku v Olomouckém kraji Lesy České republiky. Stavba za 8,5 milionů korun bez DPH převede povodeň, zadrží vodu v krajině a posílí tak zásobu povrchových vod v oblasti. Vodohospodáři z Lesů ČR požádali vodoprávní úřad začátkem dubna o kolaudaci.

Bezpečnostní objekty, tedy přeliv a spodní výpusť byly v havarijním stavu. Proto přistoupily Lesy ČR k celkové obnově nádrže. Stavba začala v říjnu 2020.

„Nejdříve jsme odtěžili ze zátopy bezmála deset tisíc metrů krychlových sedimentu. Následovala stavba a instalace výpustného zařízení, tedy požeráku s lávkou,“ řekl Richard Klement, náměstek pro vodní hospodářství a investice z Oblastního ředitelství Lesů ČR jižní Morava, a dodal: „Bezpečnostní přeliv v koruně hráze na pravém břehu nádrže převede až stoletou vodu, aniž by se přelila přes korunu hráze dlouhé 85 metrů“.

Obnovu nádrže spolufinancovalo Ministerstvo zemědělství ČR, a to 5 070 000 Kč.

Nádrž Niva je jedním z desítek vodohospodářských projektů, které Lesy ČR obnovují a budují v celé zemi v rámci programu Vracíme vodu lesu, aby zabránily vysychání krajiny a chránily obce před povodněmi. Více čtete zde: vracimevodulesu.cz