Cestou kolem vody

Vrbno pod Pradědem a Karlovice spojuje naučná stezka Cesta kolem vody. Je dlouhá zhruba šest kilometrů a vede nenáročným terénem podél řeky Opavy.

Kde pramení řeka Opava? Jaký život řeka ukrývá, co v ní žije a roste? Jakou roli hrála v historii při osídlování kraje pod horami? Proč se lidé vydávali výše do hor právě po říčkách a potocích?

Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky a na spoustu dalších, vydejte se po interaktivní naučné stezce "Cesta kolem vody". Stezka je poměrně nová, otevřena byla v červenci loňského roku. Je určená hlavně rodinám s dětmi. Jejích deset zastavení totiž nabízí celou řadu interaktivních a hravých prvků.

Poznáte nejrůznější vodní i lesní živočichy a rostliny, ptačí budky, hnízda, siluety živočichů a stopy živočichů. Budete si moci vyzkoušet, jaké to je být larvou chrostíka a bydlet ve schránce z klacíků či kamínků. Ale nebojte se, nemusíte pod vodu, schránky v nadživotní velikosti pro vás budou připraveny na břehu. Bude pro vás připravena stezka bosých nohou.

Dozvíte se, že voda poháněla pily, hamry, mlýny. Sloužila při těžbě a zpracování kovů, rýžovalo se tu zlato. Někdy lidem sloužila a jindy je povodněmi soužila.

Stezka je zakončena ve Vzdělávacím centru VÍCE Ve mlýně Karlovice, kde návštěvníci poznají Jeseníky všemi smysly a jsou zde další zajímavé výstavy.

Zdroj: vrbnopp.cz