Výlet k divokému údolí s peřejemi a vodopády

Málokdo slyšel o vodopádech na Černé Desné. Asi je to tím, že v jejich sousedství se nachází mnohem známější Mumlavský vodopád v Krkonoších. Ovšem zatímco z pohledu na něj můžete být často zklamaní, vodopád Černé Desné je nádherný opravdu v každém ročním období. A plný vody, samozřejmě.

Vodopády na Černé Desné Leží na oblíbené trase z Desné k přehradě Souš. Červená turistická trasa kopíruje tok říčky Černá Desná a zhruba v polovině se nacházejí vodopády, které byly v roce 2013 vyhlášeny přírodní památkou.

Koryto Černé Desné je plné typických peřejí, kaskád, kotlů a především větších či menších vodopádů. Ten největší vodopád má na výšku rovných sedm metrů a valí se z deset metrů široké skalní stěny. Mimo období největších srážek se řeka v tomto místě rozděluje na dva proudy – ten vydatnější obtéká levý břeh, kudy také vede turistická stezka.

Cestu k nim si lze naplánovat v rámci pěšího výletu z Desné po červené na soušskou přehradu a zpět po modré (tj. ve směru proti proudu).

První vodopád se objevuje 100 metrů od místa, kde se k říčce připojí červená turistická trasa.

Další vodopád je o 30 metrů dále v místě, kde se proud rozděluje na dvě hlavní části. Pravé rameno padá přes 2 metry vysoký schod, zatímco levé protéká kaskádami. Vedle vodopádu je vidět učebnicově dokonalý obří hrnec u průměru 60 cm, podle kterého dostal vodopád jméno Hrncový vodopád.

Deset metrů za kaskádou se objevuje hrana Bukového vodopádu, kde začíná úsek mnoha kaskád, který je dlouhý více než 50 metrů. Kaskády jsou na pevné skále, některé i na balvanech a mnohé se svou výškou blíží vodopádům. Po dalších 50 metrech se ze skalního podloží stává jedna mohutná plotna dlouhá přibližně 40 metrů. Ta na svém konci postupně začíná klesat a přechází v nejvyšší vodopád Černé Desné Dlouhý vodopád. Jeho výšku je velmi těžké přesně stanovit, protože hrana vodopádu není zřejmá. Nejvyšší sklon má při výšce 4 metrů. Většinou se uvádí výška až 7 metrů. Při takové výšce vodopád dělá čest svému jménu a je delší než vyšší. Jeho sklon je pak menší než 30°.

Další plotna se objevuje po 100 metrech. Je dlouhá 20 metrů a je zakončená Plotnovým vodopádem, který má tentokrát výraznou hranu. Jeho výšku lze tedy dobře určit.

Po několika menších kaskádách se tok Černé Desné zklidňuje. Kolem říčky vede červená turistická trasa a vodopády jsou z ní poměrně dobře přístupné.

Zdroj: vodopady.info