Vydejte se do Vlčí rokle K Budovskému vodopádu!

Právě teď na jaře je nejkrásnější pohled na Budovský vodopád, protože tudy protéká více vody. Každý, kdo sem zavítá, je překvapen kontrastem divoké přírody ve srovnání s rušným centrem města Ústí nad Labem, vzdáleného odsud jen několik málo kilometrů.

Působivé romantické místo se nachází v horní části úzké Vlčí rokle mezi Budovem a Svádovem, uprostřed hlubokého a obtížně přístupného skalního kotle.

Samotný vodopád je vysoký 11 metrů a na Ústecku patří k nejvyšším. Padající voda vytvořila v průběhu tisíciletí v čedičovém podloží velký, 2 m hluboký převis.

V průběhu roku trpí Budovský vodopád nedostatkem vody, ale i tak je na něj krásný pohled. I přes malý průtok dokázala tekoucí voda v průběhu dlouhých tisíciletí vyhlodat obrovský půlkruhový skalní kotel o průměru 10 – 15 metrů, který zaujme i toho nejnáročnějšího obdivovatele přírodních krás. V zimních měsících se zde vytváří po delších mrazech nádherný sloup ledu.

K vodopádu se dostanete po modré turistické značce. Z Březí se vydáte přes Budov směrem do Kojetic, v Budově u rozcestníku je třeba odbočit a pokračovat dále po pěšině po horním okraji rokle. Cesta je místy úzká, kamenitá a strmá, a tak si tady musíte dát velký pozor, nezapomeňte při výletu na vhodnou obuv. Z pěšiny se dá opatrně slézt i k vodopádu, je to obtížné, ale je to zážitek.

Na skále je kromě vodopádu možné obdivovat také čedičové sloupy a další skalní útvary, o kterých se říká, že byly použity výtvarníkem Hermannem Burghartem (rodákem z nedalekých Trmic) v 19. století jako námět kulisy pro inscenaci Weberovy opery Čarostřelec ve Vídeňské opeře.