Tradice je tradice - do Přerova míří na Silvestra otužilci z celé Moravy na svou show

Desítky otužilců z celé Moravy se chystají poslední den v roce do chladné řeky Bečvy v Přerově při tradiční otužilecké show. Akce, kterou obvykle sledují z břehů tisíce lidí, má nádech recese.

Plavci se každoročně oblékají do pestrobarevných kostýmů a diváky dokážou rozveselit při netradičním tanci během diskotéky v řece. Show má dlouholetou tradici. Zatímco v předchozích ročnících zažili otužilci v Bečvě i sekání ledu, letos je čekají vzhledem k počasí podle pořadatelů spíše jarní podmínky.

"Počítáme, že na letošní tradiční silvestrovskou plaveckou show přijede zhruba 30 až 40 otužilců. Symbolicky se rozloučí s rokem 2019 a vzdají také hold prvnímu (českému) přemožiteli kanálu La Manche Františku Venclovskému, který v Přerově žil. Ten letošní ročník je jubilejní, je to už 50 let, co se na Silvestra v Přerově loučí (otužilci) se starým rokem na řece Bečvě," řekl pořadatel Bohuslav Přidal.

Otužilci se každoročně do řeky Bečvy vrhají v rozličných kostýmech a s parukami na hlavách. Loni mezi maskami nechyběla čarodějka, indián, hororová postava či pradlena, v předchozích ročnících se objevili otužilci v kostýmech Julia Caesara, zlaté rybky, lidojedů či mořské panny. Mezi účastníky byla i veselá úřednice, která s sebou do ledové vody vzala šanon s výsledky kontrol zaměřených na EET. Podle pořadatelů se i letos budou kostýmy hodnotit, vyhlašovat se bude nejhezčí z nich.

Plavce každoročně čekají v Bečvě rozdílné podmínky. Zažili už situace, že museli v mrazivých teplotách vysekávat v zamrzlé řece díru, aby se měli kde smočit. Letos to zatím nehrozí. "Počasí nám letos moc nepřeje, zatím hlásí teploty kolem deseti stupňů, takže nevím, jak budou otužilci spokojení. Nicméně počasí si nevybereme. Vypadá to, že od lávky k Michalovu až po sportovní centrum budou plavat," doplnil Přidal. Podobná situace byla loni, kdy počasí připomínalo předjaří. Voda měla tři stupně a vzduch byl ještě o 2,5 stupně teplejší.

Akce nedaleko sokolovny začne ve 14:00, o hodinu později na ni naváže další silvestrovský program na náměstí TGM.

Foto: prerov.nejlepsi-adresa.cz