Jak ušetřit 2/3 vody při zalévání? Kapkovou závlahou

Pravděpodobně nejvýznamnější inovaci v zemědělství za posledních sto let dnes koupíte v každém marketu a můžete ji využít pro zavlažování zeleniny, květin či stromů a keřů na vaší zahradě.

Kapkové zavlažování je založeno na úsporném dávkování vody ke kořenům rostlin či do oblasti kolem nich. Jde o nejefektivnější způsob závlahy vůbec, významně se totiž zabraňuje zbytečnému vypařování vody. Ve srovnání se standardním způsobem zavlažování ušetříte až 2/3 vody.

Moderní způsob kapkové závlahy byl vyvinut v Izraeli Simchou Blassem a jeho synem Ješajahuem. První experimenty proběhly v roce 1959 a následně se tato metoda rozšířila z Izraele do Austrálie a Severní Ameriky a později do celého světa.

Dnes se využívá k zavlažování zemědělských plodin, ale i rodinných zahrad, městské zeleně a parků. Na rodinných zahradách můžete rozvod vody umístit pod mulčovací kůru nebo fólii, která zamezuje nežádoucímu odpařování vody. Hadice se prodávají v černé, hnědé a zelené barvě a budou tak prakticky neviditelné.

Jak kapková závlaha funguje?

Hadice s dírkami se jednoduše napojí na zahradní hadici s vodou a tlakem se voda dostane do každé dírky. Voda nebude zbytečně kapat do půdy, kde zrovna nic neroste, protože dírky jsou nasměřovány přímo k rostlinám. Kapková závlaha se hodí pro zeleninové a bylinkové záhony, květiny, stromy, živé ploty, keře či truhlíky s květinami.

Nejčastěji se používá hadice o průměru 16 mm, která má každých zhruba 30 cm dírku s vestavěným kapkovačem podle druhu zavlažované rostliny. Samozřejmě jiné množství vody potřebuje strom a jiné bylinky na zahrádce.

V nabídce obchodů najdete také porézní hadice, jejichž povrch je po napojení na vodu po celé délce „orosen“. Obsahuje totiž póry, kterými se voda dostává ven, a zavlažuje tak okolní rostliny.

Další specialitou je kapková hadice, kterou je možné zakopat přímo do země. Je totiž ošetřena speciálním materiálem, který propustí vodu ven, ale nepustí kořeny rostlin do hadice a nedojde tak k jejímu ucpání.

Jak připojíme kapkovou hadici na vodu?

Stačí ji připojit na zahradní kohoutek nebo sběrnou nádrž s dešťovou vodu. Spotřeba vody se liší podle délky, průměru a velikostí dírek na hadici. Kapkovací závlahu můžete bez problémů nechat venku i přes zimu. Je však třeba vypustit všechnu vodu, která by jinak při zamrznutí způsobila popraskání.

Jednoduše nebo automaticky i s hnojením

Zavlažování můžete navíc doplnit o celou řadou vylepšení. Pokud použijete dešťovou vodu a nemáte dostatečný tlak vody, připojíte malé čerpadlo. Dešťová voda může také obsahovat nečistoty, které ucpávají hadici či dírky – tomu zamezí filtr nečistot.

Dokoupit můžete také časovač, který se postará o automatické zapnutí a vypnutí závlahy. Stačí jen nastavit dny a hodiny, kdy se má zahrada zavlažovat, a jen si užívat…

Pokud přidáte také půdní čidlo, soustava nebude zavlažovat ve chvíli, kdy napršelo a půda má už dostatek vlhkosti. Aby měly vaše rostliny kromě závlahy i živiny, můžete doplnit i přimíchávač tekutých hnojiv.

Za rozumnou cenu

Cena kapkové závlahy se odvíjí od plochy záhonu a hustoty sítě. Metr kapkové hadice se dá pořídit zhruba za deset korun, stejně stojí i spojovací kusy a kapkovače. Pokud budete chtít nastavit automatický režim, připlatíte si za řídící jednotku 1000 až 2500 Kč a čidlo půdní vlhkosti 1500 Kč. V nabídce obchodů jsou také kompletní sety pro zahrádkáře, kde najdete vše potřebné.