Kohoutkové to sluší s bylinkami
Máte chuť v horkém létě zkusit něco nového? Zkombinujte kvalitní kohoutkovou s bylinkami ze zahrádky a domácím sirupem. Jak na to?
V Čechách máme velmi kvalitní pitnou vodu. České limity jsou totiž dlouhodobě přísnější než ty evropské. Kvalitu české kohoutkové většina lidí ocení, až když vycestuje do zahraničí. Na srovnatelné úrovni jsou například v Rakousku, Finsku či na Slovensku. Lepší vodu mají podle odborníků jen ve Švédsku nebo na Maltě.
Proč máme tak kvalitní vodu?
Základem jsou samozřejmě dobré zdroje vody. Minimálně stejně důležitá je ale práce vodohospodářů – postupné doplňování nejmodernějších stupňů úpravy vody, pravidelná modernizace sítí a vícestupňová kontrola pitné vody. Díky tomu je vaše voda z kohoutku chutná, kvalitní a bezpečná.
Letní bylinková inspirace
Podle výzkumů 8 lidí z 10 doma běžně pije kohoutkovou. Máte chuť zkusit něco trochu jiného? Stačí na zahrádce natrhat levanduli, mátu či meduňku a máte nejen krásnou, ale i příjemně vonící vodu. Do karafy s 1 litrem vody doporučujeme přidat 2 větvičky levandule a 1 větvičku máty či meduňky. Pro jemný nádech bylinek stačí vodu nechat chvilku ustát. Máte-li rádi intenzivnější chuť, nechejte ji přes noc v ledničce.
Domácí limonáda z měsíčku
Děláte si doma bylinkové čaje? Stejné bylinky můžete použít také pro přípravu domácích limonád.
Doporučuleme zejména klasický měsíček, který pomáhá při čištění krve, onemocnění jater a zlepšuje trávení.
Recept:
- 2 květy měsíčku
- voda
- 1 lžička medu
Postup:
- z jednoho květu měsíčku uděláme čaj a necáme zchladit
- zbývající květ vložíme do sklenice
- doplníme zchlazeným čajem
- osladíme 1 lžičkou medu
Jemná mátová limonáda s diviznou
Mátovou limonádu zná každý, ale vyzkoušeli jste ji nakombinovat s diviznou?
Divizna je známá léčivá rostlina. Využívá se hlavně její květ a to při průduškových onemocněních a nachlazení, má totiž protizánětlivé účinky. Vyzkoušet ji můžete ale klidně i preventivně, třeba v kombinaci s mátou.
Recept:
- máta
- divizna
- perlivá/neperlivá voda
Postup:
- mátu a diviznu opláchneme vodou a vložíme do sklenice
- doplníme perlivou/neperlivou vodou dle chuti
- ideálně chvilku počkáme až bylinky „provoní“ limonádu