Krásný ledopád, který zdobí skálu pod hradem Oheb

Ledopád v Seči na Chrudimsku se nedá přehlédnout. Přímo u cesty přes přehradu zdobí skalní stěnu mohutné narezlé krápníky a formace ledu. Na zvláštní pohled si museli lidé počkat několik tisíc let. Tak dlouho trvalo, než skála dostatečně a tím správným způsobem popraskala.

Skálu, na které stojí hrad Oheb pokrývá ledová vrstva. Ledový vodopád by se to dalo nazvat. Jsou to krápníky různých tvarů a velikostí. Místy kulaté, místy špičaté, někde už opadané.

Voda se nad skálou vsákne a jak prosakuje skálou, tak díky jevu, kterému říkáme puklinatost, voda vytéká na povrch a v případě, že jsou optimální klimatické podmínky, to znamená mráz, voda vytváří krásné ledové úkazy.

Stará skála u Sečské přehrady se každoročně na pár měsíců promění z šedivé stěny porostlé mechem a lišejníky na skálu s mrazivou výzdobou -  dlouhé ledové krápníky se na skále spojují v mohutný ledopád.

Narezlé krápníky a formace ledu zdobí skalní stěnu přímo u cesty přes přehradu. Jedná se o krápníky různých tvarů a velikostí. Rampouchy by měly vydržet na skále až do jara, ale trvanlivost záleží na teplotních podmínkách.

Oheb je zřícenina hradu nad Sečskou přehradou. Lesy kolem zříceniny jsou chráněny jako přírodní rezervace Oheb.