Lesy ČR obnovily dvě nádrže v Českém lese

Rekonstrukci dvou nádrží dokončily Lesy České republiky v chráněné krajinné oblasti Český les. První z nich za 6,4 milionů korun u obce Bystřice u Bělé nad Radbuzou a druhou za bezmála 1,8 milionů korun v údolí Lesního potoka u přírodní památky „Na Kolmu“. I tyto projekty financované z podnikového programu Vracíme vodu lesu zmírní dopady klimatické změny a zlepší místní ekologické podmínky.

„Ve všech lesních nádržích, které budujeme a obnovujeme, chceme zachytit povrchovou vodu a vytvořit životní podmínky pro vodomilné rostliny a živočichy. Jsou ale také zdrojem vody při hašení požáru,“ řekl Tomáš Hofmeister, vedoucí Odboru vodního hospodářství Lesů ČR.

V lesích u Bystřického potoka podnik obnovil vodní nádrž „U Trojky“, kterou v minulosti poškodily povodně. Rekonstrukci prováděly Lesy ČR od loňského srpna do října. Nejprve se ze zátopy vytěžil sediment a poté došlo na obnovu hráze a instalaci nového požeráku s ocelovou lávkou.„Kvůli bezpečnému převedení velké vody jsme v levé části hráze zřídili z betonových prahů, kamenné dlažby a rovnaniny bezpečnostní přeliv,“ říká vedoucí správy toků pro povodí Berounky Tomáš Rau. V části nádrže také vzniklo mělké pásmo pro vodomilné živočichy a nad ním pak vodohospodáři vybudovali dvě neprůtočné zemní tůně s valy z pařezů, v nichž zimují obojživelníci. Nádrž nyní pojme až 6 200 metrů krychlových vody.

Druhá nádrž zvaná „U Jána“ se nachází nedaleko přírodní památky „Na Kolmu“ v mělkém údolí Lesního potoka. Z původní historické nádrže se dochovala jen protržená hráz porostlá smrky. Od jara 2022 do loňského podzimu tady vodohospodáři obnovovali spodní výpusť a bezpečnostní přeliv z přírodních materiálů, jako jsou kamenné prahy, rovnanina a dřevěné fošny. Osazovali taky požerák s výpustným potrubím a svah nádrže opevnili kameny. V zátopě vytvořili rozsáhlé rašelinné pásmo. U břehů pak záměrně zůstalo mrtvé dřevo, kmeny a pařezy s kořeny obrácenými vzhůru, aby byla lokalita atraktivní pro řadu živočišných druhů. Nádrž dnes pojme až 4 800 metrů krychlových vody.

Více se o vodohospodářských projektech Lesů ČR dočtete zde: vracimevodulesu.cz.

Zdroj: lesycr.cz