Adapterra Awards startují již pošesté, nově se zaměří i na průmysl

Výroba totiž patří dlouhodobě mezi největší odběratele energií a znečišťovatele vod. Účastníci soutěže Adapterra Awards se mohou letos nově přihlásit do čtyř kategorií. Nadace Partnerství, největší česká environmentální organizace, spolu s Integra Consulting představují tři hlavní kategorie: Krajina, Sídla a Budovy, a také speciální kategorii pouze pro letošní rok: Průmysl.

Soutěž oceňuje projekty bojující proti suchu, přehřívání měst, důsledkům přívalových srážek či erozi půdy. Zájemci se mohou hlásit do 15. března.

Oproti minulým ročníkům organizátoři upravili systém kategorií. „Nově zavádíme čtvrtou kategorii, která bude každý rok proměnlivá, aby soutěž měla náboj, letos jí bude průmysl. Jde nám o to, aby se projekty staly inspirací pro další investory,“ řekl vedoucí programu Adapterra Martin Ander z Nadace Partnerství

Do soutěže se v minulosti projekty z průmyslu přihlašovaly, ale nyní pro ně bude samostatná kategorie. „Udržitelnost je v průmyslovém sektoru důležitým tématem, které rezonuje i díky nové povinnosti nefinančního reportingu. Průmyslová výroba patří mezi největší odběratele a zároveň znečišťovatele vod. Společně se zemědělstvím je také nejzranitelnějším sektorem v období sucha. Klimatická změna průmyslovým podnikům přináší nová rizika, ale i nové možnosti, jak se na její dopady připravit,“ vysvětluje Ander, proč bude tato kategorie letos zařazena do soutěže.

Vedle vysoké spotřeby vody v provozu řeší průmyslové podniky také přehřívání výrobních hal a areálů v dobách vedra nebo vysoké náklady na energie.Do nové speciální kategorie Průmysl se proto mohou hlásit projekty zavádějící opatření, která na tyto problémy reagují, ať už v samotném výrobním procesu nebo v běžném provozu svých areálů a budov.

Finálové projekty vybere odborná porota složená mimo jiné z odborníků na klima, architektů či zástupce ministerstva životního prostředí. Stejně jako v předchozích ročnících se může do soutěže zapojit také veřejnost. Prostřednictvím online hlasování od 1. srpna do 15. října vybere vítěze, který získá Cenu sympatie a výhru v hodnotě 50 tisíc korun od společnosti Deloitte. Vítězné projekty pořadatelé vyhlásí 6. listopadu 2024 na tématicky zaměřené konferenci v Praze. Regionální ceny udělí na podzim přímo v daných krajích.

V loňském roce se soutěže zúčastnilo celkem 115 projektů, z nichž organizátoři vybrali 21 do finále. Kromě odborné poroty vybírala vítěze rovněž veřejnost, když hlasovalo 8000 lidí.