Laka - nejmenší a zároveň nejvýše položené jezero na Šumavě

V minulém článku jsme vám z 8 ledovcových jezer na Šumavě představili Černé a Čertovo, dnes to bude překrásné jezero Laka, které bylo dlouho nepřístupné veřejnosti.

Jezero Laka leží na svahu hory Plesná, poblíž hranice s Německem v nadmořské výšce 1.096 m asi 10 km jihovýchodně od Železné Rudy. Na některých starších mapách bývá uváděno též pod názvem Pleso. Jezero má tvar protáhlého obdélníka.

I přesto, že jeho rozloha měří pouhých 2,78 hektarů a největší naměřená hloubka dosahuje jen 3,9 metrů, sběrná oblast vody je nejrozsáhlejší ze všech šumavských jezer. Laka je odvodňováno Jezerním potokem, který se vlévá do řeky Křemelné.

K jezeru Laka můžete vyrazit pěšky nebo na kole. Jde ale o nejvýše položené šumavské jezero, tak počítejte s tím, že budete stoupat. Pěší trasu zvládnou i menší děti, terén je příjemný. Z parkoviště je to k jezeru zhruba pět a půl kilometru.

Pokud sem přijedete autem, zaparkujete na parkovišti u Nové Hůrky a dále pokračujte po modré turistické značce asi 5,5 kilometru k jezeru. Další cesta vede ze Železné Rudy, odkud je třeba urazit asi 9 kilometrů. Třetím výchozím místem jsou Prášily, odkud trasa měří 10 km.

Ne vždy se však mohli turisté kochat krásami jezera. V období po 2. světové válce nebylo možné se v těchto místech pohybovat z důvodu neprodyšného zatažení železné opony, za kterou jezero i se svým okolím spadalo. V bezprostředním okolí jezera byla postavena strážní budova, do které se nastěhovala rota pohraniční stráže. Po pádu železné opony nebylo pohraniční stráže už potřeba a budova osiřela. Dnes ji tu však neuvidíte – brzy ji natolik zdevastovali vandalové, že musela být srovnaná se zemí.

Jezero Laka má zvláštní název, který buď pochází ze staročeského slova „mlaka“, což znamená močál nebo bažina, nebo z latinského slova „lacus“ označující jakoukoliv stojatou vodu, která je napájena svými přítoky.

Kromě svého jména má jezero ještě jednu zvláštnost – zatímco všechna okolní šumavská jezera mají kamenité dno více či méně zanesená kalem z okolních lesů, na dně Laky leží vrstva rašeliny. Jezero je také charakteristické plovoucími ostrůvky, jejichž poloha se v průběhu času mění. Ostrůvky bývají porostlé rašeliníkem, ostřicí, ale i borůvčím.

V létě roku 1947 se jezero Laka hřálo na výsluní filmařů. Filmovala se zde epizoda filmu Divá Bára na motivy povídky Boženy Němcové. Divá Bára ztělesněná Vlastou Fialovou se měla koupat v tajuplném jezeře. Nakonec se herečka nekoupala v ledové vodě osobně, ale byla zastoupena Aničkou Mauelovou, dcerou brusiče skla z Železné Rudy.