Ledovcová jezera na bavorské straně

V zahraničí a přesto kousek od nás, to jsou tři šumavská ledovcová jezera, která dneska společně objevíme - Roklanské, Malé Javorské a Velké Javorské jezero. Co dalšího v okolí stojí za návštěvu?

Roklanské jezero (Rachelsee) se nachází na jihovýchodním svahu Velkého Roklanu, v oblasti Národního parku Bavorského lesa v nadmořské výšce 1071 m. Jezero má rozlohu 3,70 ha a hloubku okolo 14 metrů.

Velký Roklan je pro mnohé nejkrásnější horou Šumavy. Druhý nejvyšší vrchol Šumavy a nejvyšší vrchol Národního parku Bavorský les (1453 m n.m.) je ale z českého území nedostupný. Okolí hory totiž leží v nepřístupné I. zóně národního parku a naposledy se tak tudy dalo po turistických značkách projít před druhou světovou válkou. Pokud chcete vyjít na Roklan, musíte dnes putovat až do Bavorska.

Na horu pak vede několik poměrně nenáročných tras. Výstup z městečka Frauenau trvá asi 3,5 hodin, ze Spiegelau přes Roklanské jezero asi 4 hodin, z Neuhütte 4,5 hodin, z Obere Frauenau – parkoviště pod Roklanem „Gfäll“ asi 1,5 hodiny a ze železniční zastávky Klingenbrun asi 2 hodiny.

Zajímavostí Roklanského jezera je kyselá a hnědá voda v jezeře. Příčinami okyselení je obecně přirozený vliv vegetace, jehličnaté porosty v jeho okolí mají charakter pralesa, ale okyselování značně urychlila činnost člověka, protože v 19. století se v blízkosti jezera těžily rudy obsahující síru.

Ve stěně nad jezerem stojí dřevěná Roklanská kaplička „Rachelkapelle“ s překrásným výhledem na jezero. Okolo Roklanského jezera vedou dvě naučné stezky s názvem Doba ledová a Prales.

Dalším místním pokladem, který stojí za výlet, je Malé Javorské jezero (Kleiner Arbersee) na severním svahu Malého Javoru. Jezero není až tak malé, má plohu 6,36 ha a hluboké je 12 metrů. Hladina jezera je 918 metrů nad mořem a zajímavostí jsou tři plující ostrovy i proměnlivost jeho vodní plochy. Okolo jezera vede oblíbená naučná stezka, kterou projdete za cca ¾ hodinky. Jezero je nejlépe přístupné ze střediska Brennens (2,5 km) - dostupné z Bavorské Rudy.

Nejpohodlnější cesta vede k Velkému Javorskému jezeru (Grosser Arbersee), protože na jeho okraji se dá pohodlně zaparkovat. Jezero leží na jihovýchodním svahu Velkého Javoru, v nadmořské výšce 934 metrů. V jezeře se nacházejí rašelinové plovoucí ostrůvky, které jsou na rozdíl od Malého Javorského jezera spojeny se břehem, největší z nich má rozlohu 1,4 ha. V těsné blízkosti jezera stojí restaurace, půjčovna loděk, prodejna suvenýrů a pohádkový les. Procházka kolem celého jezera trvá cca 1 hodinu. Jezero je velmi dobře přístupné přímo ze silnice z Bavorské Rudy na Brennens a pak na Bodenmais nebo na silnici Bavorská Ruda – Zwiesel v Regenhutte odbočit na Velké Javorské jezero.

Nejvyhledávanějším turistickým cílem Bavorského lesa je nejvyšší hora Šumavy - Velký Javor ( Grosser Arber 1456 m n.m.) ležící v Bavorsku, 5 km západně od Bavorské Železné Rudy. Vrchol hory tvoří skupina čtyř skal: Großer Arber, Bernstein, Richard Wagner-Spitze a Ostspitze. Překrásné a dobře schůdné okružní turistické trasy nabízejí kilometry příjemného putování.

Velký Javor je rájem lyžařů díky modernímu sjezdařskému areálu Velký Javor – Arber Skigebiet. K dispozici je několik sjezdových tratí všech stupňů obtížnosti. Pro dopravu lyžařů slouží šestimístná kabinková lanovka, dvě šestimístné sedačkové lanovky a tři vleky. K dispozici je dětský lyžařský areál, saňkařské dráhy, funpark a v létě dětské hřiště, občerstvit se lze po celé délce sjezdovek, u malých občerstvení i ve větších restauracích s terasou.