Letenská vodárenská věž sloužila jen 25 let

Pražská historie skrývá celou řadu zajímavých událostí a příběhů, které často nejsou na první pohled vidět. O to více pak mají vliv na vývoj města a život jeho obyvatel. Pojďme si dnes představit vodárenskou věž, v které dnes sídlí Dům děti a mládeže.

Další tři věže, které ilustrují vývoj města, jsou zástupci infrastruktury, vybudované na konci 19. století, či na začátku století dvacátého – Letenská, Vinohradská a Vršovická vodárenská věž.

V provozu jen velmi krátce

Letenská vodárenská věž, která v nedávné době podstoupila intenzivní rekonstrukci, byla v provozu poměrně krátce – mezi lety 1888 a 1913. Postavena byla společně s čerpací stanicí a pozemním vodojemem pro zásobování vodou Holešovic a Letné z nově postavené pražské vodárny v Podolí.

Už v roce 1913, kdy je celá oblast přepojena na káranský vodovod, ale byla natolik zchátralá, že ji město raději odpojilo a nechalo přebudovat na byty pro vodárenské zaměstnance. Zbytek areálu, čerpací stanice a vodojem, byl používán až do roku 1977, kdy byl zbořen.

Neviditelný komín

Zajímavostí věže je komín, který procházel vnitřkem objektu a skrz nádrž tak, aby nerušil okolní domy a nájemníky v nich. Při projektování stavby si totiž obyvatelé okolních domů stěžovali na komín a kouř, které by rušily celé okolí, a toto originální uložení tak bylo vytvořeno vlastně z donucení. Dnes je věž používána jako centrum komunitního život Prahy 7, mimo jiné zde sídlí i místní Dům dětí a mládeže.

Kde najdete Letenskou vodárenskou věž?

Autor: PhDr. Kryštof Drnek, Ph.D., redakčně upraveno