Vinohradská vodárenská věž byla protestním projektem Královských Vinohrad vůči Praze

Pražská historie skrývá celou řadu zajímavých událostí a příběhů, které často nejsou na první pohled vidět. O to více pak mají vliv na vývoj města a život jeho obyvatel. Pojďme si dnes představit vodárenskou věž, v které dnes vzniká osvětový projekt Hydropolis.

Vinohradská vodárenská věž vznikla v roce 1891 jako vestavba do již existujícího vodárenského areálu, který byl postaven v roce 1882 pro potřeby nové Vinohradské vodárny v Podolí.

Projekt bohatých Vinohrad

Celý komplex, jak dnes již neexistující vodárna u Vltavy, tak vodárenská věž, byl vlastně jakýmsi protestním projektem. Vedle nedostatku vody na Královských Vinohradech byla důvodem k jejich realizaci především politická řevnivost mezi Prahou a Vinohrady.

Samostatnou vodárnou si totiž bohaté předměstí, jakým Vinohrady bezesporu byly, pojistilo svou nezávislost na hlavním městě, které se snažilo o centrální řešení ve formě jedné vodárny pro celou oblast.

Ke stavbě takovéto vodárny nakonec došlo, 1. ledna 1914 byla spuštěna nová Káranská vodárna, která zásobila vodou i Vinohrady, jejich vodárenská věž byla na tuto novou vodárnu nakonec přepojena také.

Voda do vyšších pater

Věž ale původně vznikla z ryze praktických důvodů. Distribuci vody po Vinohradech zajišťovala parní čerpadla, nicméně problémem se ukázala dodávka vody do vyšších pater. Z těchto důvodů následně vznikla samotná věž, která byla nakonec vyřazena až v roce 1962. Následně proběhla její přestavba na bytový objekt.

Hydropolis v roce 2024

V současné době je připraven nový projekt na přestavbu Vinohradské věže na vodárenské osvětové středisko Hydropolis. V rámci projektu proběhne rekonstrukce historické vodárenské věže a vodárenského objektu v Korunní ulici. Projekt bude dokončen v roce 2024.

Kde najdete Vinohradskou vodárenskou věž?

Autor: PhDr. Kryštof Drnek, Ph.D., redakčně upraveno