Loď, která vyčistí řeky od plastů

Představujeme Interceptor - velký říční nákladní člun, který zachycuje odpad v ústí malajsijské řeky a zabrání tak jeho šíření do moře.

Podle americké nevládní organizace Ocean Conservancy se do moří ročně dostane až osm milionů tun plastů. To ohrožuje mnoho mořských živočichů a znečišťuje dříve panenské lokality. Problém se velmi výrazně projevuje hlavně v jihovýchodní Asii.

Jak omezit množství plastů v mořích?

Nizozemská nevládní organizace The Ocean Cleanup přišla s neobvyklým řešením. Interceptor je 24 metrů dlouhý člun s bariérou pro zachycení plovoucího odpadu. Jak to funguje? Odpad, který tvoří převážně plasty, je proudem vody nahrnut k rampě a dopravní pás jej jednoduše přesune do jednoho ze šesti kontejnerů. Loď tímto způsobem může zachytit až 50 m³ odpadu.

Interceptor je vybaven senzory a informace o provozu jsou online přenášeny do řídícího systému, který v případě potřeby přivolá loď na výměnu naplněných kontejnerů za prázdné. Denně tak Interceptor může nasbírat až 50 tun odpadu.

Unikátní loď je poháněna solární energií a je tedy energeticky zcela autonomní. Na řece je umístěna tak, aby zachytila většinu odpadu a přitom nebránila dalším lodím v pohybu.

Do pěti let tisíc řek

Nizozemská organizace věří, že právě tento projekt může mít významný globální dopad. Stanovila si ambiciózní cíl - do pěti let svým zařízením vybavit tisícovku postižených řek, které představují 80 procent světového znečištění. Splnění takového cíle však znamená značné finanční náklady. Organizace dosud vyrobila čtyři lodě, z nichž každá stojí 700 tisíc eur, tedy zhruba 17,5 milionu korun.

Zařízení byla dosud umístěna v Malajsii a indonéské Jakartě. V přípravách jsou projekty ve Vietnamu a Dominikánské republice.

Jaké jsou reálné výsledky?

Loni v říjnu byl Interceptor umístěn na řeku Klang, která patří mezi 50 nejvíce znečištěných řek světa. Klang protéká přes hlavní město Malajsie Kuala Lumpur a ústí do Malackého průlivu v největším přístavu země Port Klang. Údolí řeky je domovem pro zhruba čtyři milony obyvatel.

Kvalita vody zde byla dlouhodobě velmi nízká. „Řeka Klang byla jako stoka plná odpadu. Ani lodě už nemohly proplouvat, tolik v ní bylo plastů,“ uvádí Syaiful Azmen Nordin, ředitel malajské společnosti Landasan Lumayan, která s asociací Ocean Cleanup spolupracuje. „Dnes můžete vidět, že řeka už plovoucí odpad nenese,“ potvrzuje výsledky komplexního projektu.

Soustavné čištění řeky Klang začalo už v roce 2016 a využito bylo sedm plovoucích bariér, které dosud vylovily zhruba 50 tisíc tun odpadu - nejčastěji plastu, ale také pneumatik, plyšových medvídků i mrtvých zvířat. Interceptor tyto bariéry doplnil a zefektivnil proces čištění.

Někteří lidé v regionu bohužel však stále nechápou, jaký dopad má vhazování odpadu do řek. Nestačí tak odstranit plasty z řek, ale je třeba také vzdělávat a postupně změnit chování lidí v postižených regionech.

Více o projektu The Ocean Cleanup, zdroj: irozhlas.cz