Miska na oběd, která se dá zkompostovat?

Čeští vědci vyvíjejí potravinové nádoby, které udrží tvar i po naplnění horkou vodou a navíc se dokáží během několika měsíců rozložit v kompostu, aniž by zatěžovaly životní prostředí.

Vladimír Sedlařík, rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a zároveň ředitel Centra polymerních systémů a hlavní řešitel projektu na vývoji spolupracuje se společností Blatinie z Blatnice pod Sv.Antonínkem. Ta se zabývá rostlinnou a živočišnou výrobou a investuje právě do vývoje ekologických šetrných obalů.

Úspěšný projekt pdpořil také stát, který vložil prostřednictvím Technologické agentury ČR do projektu téměř 2,4 milionu korun. „Ekologicky šetrné a rozložitelné obaly jsou v současné době nejen celosvětovým trendem, ale i nutností. Proto jsme neváhali podpořit společný projekt výzkumníků Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a profesionálů z firmy Blatinie na vývoj nových obalů ve formě misek na potraviny,“ uvádí důvody předseda agentury Petr Konvalinka.

Misky z kukuřice

K výrobě misek vědci používají polymléčnou kyselinu, jinak také polylaktid. Ta se vyrábí převážně z vedlejších zemědělských produktů, které obsahují cukry - tedy například z kukuřice nebo cukrové třtiny.

„Kyselina mléčná je poměrně dobře dostupná surovina, je levná a získává se z odpadních zemědělských produktů. Polymer z ní vyrobený splňuje veškeré normy a nařízení pro zdravotní nezávadnost a potravinářské použití. Navíc je biokompatibilní, šetrný k životnímu prostředí a šetří spotřebu neobnovitelných fosilních zdrojů, tím mám na mysli ropu,“ vysvětluje Petra Válková, z Centra polymerních systémů, která na projektu spolupracuje.

Na trhu do dvou let

Výhodou unikátné biomisky je, že se rozloží v technickém kompostu v řádu několika měsíců. Finálním produktem takového rozkladu je oxid uhličitý a voda. Misky tak nezatěžují životní prostředí jako klasické plastové produkty, u kterých je doba rozkladu mnohonásobně větší.

„Obaly budou primárně pro obědy. Nyní je optimalizuje a budeme provádět testy,“ přiblížil ředitel Centra polymerních systémů Vladimír Sedlařík. Vědci předpokládají, že vývoj bude ukončen do konce tohoto roku. Zakoupit si je pravděpodobně budeme moci do dvou let.

Zroj: irozhlas.cz

Více o projektu v Centrální evidenci projektů Úřadu vlády České republiky