Moderní návštěvnické středisko Vodní dům je skvělým tipem na rodinný výlet. Unikátní areál najdete nedaleko hráze vodní nádrže Švihov na Želivce

Návštěvnické středisko Vodní dům u Hulic vás přesvědčí, že voda je úžasná, zábavná a dobrodružná, je nezbytným prvkem v krajině a zdrojem života pro rostliny, zvířata i lidi. Pokud jste ho ještě nenavštívili, neváhejte. Pokud ho už znáte, rozhodně si naplánujte další návštěvu.

Vodní dům totiž připravil pro letošní sezonu řadu akcí. Ve Vodním domě například zjistíte, co je to vodní stopa a jak se vyrábí pitná voda. Věděli jste třeba, že prvními „kontrolory jakosti“ při úpravě pitné vody jsou pstruzi? Ještě předtím, než se voda ze Želivky začne upravovat, ji totiž testují ve dvou velkých akváriích. Ve Vodním domě se můžete na záznamu podívat, jak taková kontrola kvality vody probíhá.

Vodní ráj pro děti

Samotná expozice Vodního domu je navržena tak, aby učila prostřednictvím neobvyklých zážitků a zajímavých pozorování, jejichž iniciátorem je návštěvník. Významnou roli zde hrají všechny lidské smysly – vedle zraku zapojíte svůj sluch, hmat i chuť. Venkovní atrium – to je doslova vodní ráj pro děti. Jindy nezkrotnou vodu tu mohou ovládat za pomoci herních prvků – pump, čerpadel, hrází, mlýnků a rozvodníků. Nechybí ani vodopád skýtající v horkých dnech skvělé osvěžení.

Na naučné stezce

Na okružní 300 metrů dlouhé naučné stezce v okolí Vodního domu se kromě informací o vodě v krajině seznámíte také s hadcem, zvláštní horninou vystupující na povrch v okolí vodní nádrže Švihov. Obsahuje hodně hořčíku a těžkých kovů, proto se na něm daří jen malé části rostlin. Návštěvníci zde najdou dvě hadcové skalky, na kterých roste vzácná bíle kvetoucí kuřička hadcová, která je dokonce endemitem – na celém světě roste volně pouze na dvou místech. Rostou zde i chráněná trávnička hadcová či mochna Crantzova.

Doslova osahat si můžete květ kuřičky na nedalekém kovovém modelu. Děti zde využijí hadcové kuličky, které získají zdarma ke vstupence a s nimiž se v expozici Vodního domu přesvědčí, že naše republika je skutečnou střechou Evropy. I hadcový květ vydá kuličky zpět, takže si z nich jako památku na zážitky u Želivky mohou udělat třeba náramek. U skalky pak na vás čeká větší blok hadce s výbrusem odhalujícím zajímavou barvu a strukturu tohoto kamene.

Den vody s obojživelníky

Těšíte se na jaro? A co na vodu, výlety a poznávání nových míst? Pokud plánujete vyrazit za zábavou i poznáním, tak si do kalendáře napište datum 23. března 2024. Můžete se těšit na interaktivní expozici plnou zajímavých exponátů, akvária s rybami, zábavně naučnou hru pro děti s žabí odměnou nebo na výrobu dřevěných vodních mlýnků.

Součástí akce budou také dvě exkurze do Evropsky významné lokality - Želivka a na opuštěné dálniční mosty, kde se účastníci dozví víc nejen o bolenovi dravém, kuřičce hadcové a netopýru černém, ale také o tom, proč se mostům neříká Hitlerovy nebo nedokončené.

S podporou partnerů

Vodní dům provozuje Český svaz ochránců přírody Vlašim. Vznikl díky dotaci Evropského fondu pro regionální rozvoj – Operačního programu Životní prostředí a pomoci společnosti Veolia Česká republika. Dalším stálým významným partnerem je společnost Pražské vodovody a kanalizace. Zalíbilo se vám v okolí Želivky? Zajeďte se v Hulicích podívat také do Včelího světa, které je koncipováno podobnou zážitkovou formou.

Vodní dům v Hulicích najdete v těsné blízkosti hráze vodárenské nádrže Švihov (Želivka) ve Středočeském kraji. Z dálnice D1 sjeďte na sjezdu Soutice (Exit 56), pak už jsou to k Vodním domu jen čtyři kilometry. GPS souřadnice Vodního domu jsou N 49° 43,134 E 015° 05,199.

Vstupné

Dospělí: 120 Kč

Děti (3 – 15 let): 80 Kč

Studenti (ISIC), senioři: 90 Kč

ZTP, ZTP/P, průvodce osoby se ZTP/P: 80 Kč

Rodinné vstupné 2+3: 300 Kč

Atrium: 30 Kč (v případě, že návštěvník nechce navštívit vnitřní expozici)

Exkurze na hráz: 100 Kč

Psi s košíkem a na vodítku anebo v tašce mohou do expozice zdarma. Parkovací místa pro auta i autobusy jsou přímo u objektu, parkování je zdarma

Otevírací doba

Otevřeno od úterý do neděle, včetně státních svátků.

V pondělí zavírací den.

Duben – září: 9:00 – 17:00

Říjen a březen: 9:00 – 16:00