Mokřadů není nikdy dost

Další unikátné mokřadní projekt podpořila Veolia v údolí Hloučely na Prostějovsku.

Když se potkají vstřícný vlastník, spolek s bohatými zkušenostmi z terénu a firma ochotná podpořit přírodu finančně, dá se udělat mnohé. Aktuálně díky takovéto příznivé kombinaci vznikla soustava různě velkých tůní v údolí Hloučely na Prostějovsku. Podepsáni pod ní jsou Nadační fond Veolia a Pozemkový spolek Mokřady.

Devět nových tůní

Ve zhruba 1,5 km dlouhém úseku údolí říčky Hloučela (v těchto místech nazývané též Okluka) pod vsí Seč v severní části Drahanské vrchoviny bylo počátkem podzimu vybudováno devět tůní o velikosti od 20 do 140 metrů čtverečních a několik mikrotůní. Nové tůně pomohou zadržování vody v krajině i mnoha zajímavým druhem živočichů, jako jsou obojživelníci, vážky či vodní brouci.

Mikrotůně pro mloky

Tůně vybudoval Pozemkový spolek Mokřady, který má s podobnými aktivitami mnohaleté zkušenosti. „Asi před rokem mě kontaktoval majitel několika pozemků v Seči. Že viděl na našem webu, jak děláme tůně, a že se mu to moc líbí a rád by část svých pozemků věnoval něčemu podobnému,“ vzpomíná Jaromír Maštera ze spolku Mokřady, jak to všechno začalo. „Zajel jsem se tam podívat a zjistil, že pozemky jsou pro záměr vybudování tůní vhodné. Naplánovali jsme zde různě velké tůně o celkové ploše zhruba 500 metrů čtverečních. Většina se dělala malým bagrem, jednu jsme pro obtížnou přístupnost a cennější mokřad v okolí vyhloubili ručně. Tůně jsou členité, hluboké maximálně jeden metr; právě takové vyhovují většině druhů živočichů. V průběhu realizace, když jsme zjistili, že se v lokalitě vyskytují mloci, přidali jsme speciálně pro ně ještě několik mikrotůní.“

Vraťme vodu přírodě

Projekt byl financován v rámci společného programu Českého svazu ochránců přírody a Nadačního fondu Veolia Vraťme vodu přírodě. „Pro společnost Veolia je ochrana přírody samozřejmým závazkem, protože veškerá naše činnost je s životním prostředím pevně spjata,“ říká Vendula Valentová, ředitelka Nadačního fondu Veolia. „Jsme rádi, že se podařilo další zajímavý projekt, přínosný pro naši přírodu i životní prostředí.“

Tůně pod Sečí jsou již druhým „pozemkospolkovým“ mokřadním projektem, podpořeným Nadačním fondem Veolia, v Olomouckém kraji. Loni se díky této podpoře podařilo pozemkovému spolku Arion podpořit výskyt vzácné mokřadní přesličky cídivky různobarvé v areálu pískovny Náklo.