Nejoblíbenější řeky vodáků

Jestli milujete vodu a chystáte se na letní výlet na našich vodních tocích, pak se nechte inspirovat následujícími tipy, jaké řeky si nenechat ujít.

Češi patří mezi vášnivé vodáky, kteří sjíždění řek považují za tradici. I ti méně zkušení alespoň jednou za život vyrazí s přáteli na vodu zažít víkend plný zábavy.

Ani začátečníci se nemusí ničeho obávat, protože v půjčovnách vám vše potřebné vysvětlí a půjčí vám kompletní vybavení. Od lodě, přes pádla, vesty, sudy a v případě zájmu si můžete zapůjčit i helmy, vodácké bundy a další vybavení, které vám má zpříjemnit cestu. A když se nebudete cítit na to jezy sjíždět, můžete své plavidlo jednoduše přenést...tedy, tak jednoduché to zase nebude, ale dá se to zvládnout :-)

Také nemusíte strávit sjížděním vodáckých tras celý týden, ale třeba jen jeden den. Jednotlivé řeky je totiž možné sjíždět hned v několika úsecích, které jsou dlouhé pár kilometrů, ale i desítky kilometrů. Záleží tedy na vás, jak si trasu naplánujete.

Berounka je řeka snad nejvhodnější pro začátečníky a rodiny s menšími dětmi. Je klidná, s krásnou krajinou. Na Berounce snadno propadnete kouzlu vodáctví a pak budete zkoušet další a další řeky.

Vltava je nejenom náš nejdelší vodní tok, ale také naše nejoblíbenější řeka mezi vodáky. Mezi výhody Vltavy patří čistá voda, dostatek vody i v období sucha, vodácky zajímavé úseky a krásná příroda.

Sázava teče pestrou středočeskou krajinou, protéká mnoha městy a městečky, míjí hrady i malebné zříceniny. Zkušenějším vodákům se rozhodně zavděčí peřejemi Stvořidla u Světlé nad Sázavou. Sázava

Ohře je po Vltavě mezi vodáky druhou nejpopulárnější českou řekou. Řeka je sjízdná celoročně, čekají vás jezy i meandry.

Řeka Morava protéká přes nádherné chráněné lužní lesy. Zde se samozřejmě nesmí vystupovat, ale romantika těchto míst za pohled rozhodně stojí.

Dyje je velmi rozmanitá a nabízí řadu úseků, které se od sebe velmi liší. Pokud začnete splouvat Dyji pod Znojemskou přehradou, čeká vás klidná řeka s jasnými a jednoduchými jezy.

Otava je ve své horní části horská řeka s vyšší obtížností, vhodná pro více pokročilé vodáky. Pokud ovšem začnete tuto řeku splouvat v Radešově, tak je řeka rychlá i pohodlná a užijí si ji i mírně pokročilí.

V létě klidnější řeka Lužnice bývá vodáky vyhledávána pro své četné jezy. Řeka ve své horní části meandruje jihočeskými luhy a lužními lesy, vine se kolem rybníků a malebných vesnic.