Největší česká ledová jeskyně u Naděje

Puklinová pseudokrasová jeskyně je jedinou svého druhu u nás. Led v ní totiž vydrží celý rok. Tato ledová jeskyně se nachází na severní straně Suchého vrchu CHKO Lužické hory, a to nedaleko osady Hamr a Naděje.

Jeskyně Naděje, známá místním lidem od nepaměti jako Ledová díra, byla dlouhá léta zdrojem ledu.

Pro svou výjimečnost byla v roce 1966 vyhlášena chráněnou přírodní památkou. Vznikla mrazovým zvětráváním, při kterém se ve znělcovém masivu na svahu kopce vytvořilo množství větších i menších puklin, překrytých později rozsáhlým suťovým polem.

Vnitřní prostor jeskyně tvoří asi 30 m dlouhá a 2-4 m široká svislá puklina. Vchod je asi 6 m nad dnem jeskyně. Vpravo od něj je delší, téměř rovná chodba, končící několika plazivkami, levá část je přístupná hůře, protože se prudce svažuje a většinou bývá zaplněna silnou vrstvou ledu nebo vodou.

V jeskyni je znemožněna cirkulace vzduchu. Jediným otvorem v její horní části v zimě vniká dovnitř těžší chladný vzduch, který pak jeskyni vyplňuje po celý rok a udržuje v ní stálou teplotu blízkou bodu mrazu. Z par v ovzduší i z prosakující vody se vytváří jinovatka, ledové náteky, rampouchy a podlahový led. Výzdoba je nejbohatší v předjaří, když taje sníh a puklinami dovnitř proniká nejvíce vody, zatímco v létě se většinou udržuje jen podlahový led.

Turistům se otevřela v 19. století. Prvotní vstup do jeskyně byl po otesaném kmeni, který byl nahrazen žebříkem. Jeskyni si mohli zájemci prohlédnout s průvodcem. Od roku 1988 kryje vchod do jeskyně mříž, klíč si však můžete zapůjčit po dohodě na Správě CHKO Lužické hory v Jablonném v Podještědí.

Ledovou jeskyni můžete navštívit po celý rok, ale nejkrásnější a nejmohutnější bývá výzdoba jeskyně na jaře. Průsaková voda z tajícího sněhu v jeskyni zamrzá a dochází k tvorbě stalaktitu, stalagmitu i křišťálově bílého ledu.

Významným místem je jeskyně pro některé druhy netopýrů. Zájemci se s jejich populací mohou seznámit každé září, kdy se u jeskyně koná Evropská noc s netopýry.

K Naději a jeskyni vede červená turistická značka z Horní Světlé. Cyklisté a běžkaři mohou využít cyklostezky z Krompachu, Kytlice nebo Luže.