Neobyvatelná Země - Život po oteplení

Jak bude vypadat svět, pokud dramaticky neomezíme vypouštění škodlivin do ovzduší? Koho se nevyhnutelné změny dotknou nejvíc? Čeká naše děti a vnoučata neobyvatelná Země? To se ve stejnojmenné knize snaží zjistit novinář David Wallace-Wells.

Neobyvatelná země je prvotinou amerického novináře Davida Wallce-Wells, který se věnuje environmetálním tématům a klimatické krizi. Kniha je postavená na zkoumání vědeckých výzkumů o změně klimatu v různých sférách. David Wallce-Wells dává poznatky do souvislostí a předpovídá, jakým způsobem klimatická změna ovlivní náš každodenní život.

Co je nejzrádnější stránkou klimatické krize? Podle Wallace-Wellse její zdánlivá nenápadnost a pomalost.Roční období se střídají, moře zůstává na svém místě, někdy prší méně, někdy více. A naše životy plynou dál. To jen v médiích se míhá kaleidoskop apokalypsy: hurikány, hořící lesy, ubývající ledovce, města bez vody, vysychající jezera, záplavy. Zvykli jsme si na to, že jsou jich večerní zprávy plné. A tak má mnoho lidí pocit, že jsou normální součástí života.

Neobyvatelná Země tento dojem nemilosrdně vyvrací. Novinář David Wallace-Wells přečetl stovky analýz a vyzpovídal desítky vědců, aby obyvatelům Země vystavil drsný účet: nejenže všechno souvisí se vším, ale krize se brzy projeví i v oné zatím nedotčené každodennosti. Wallace-Wellsův cestopis po blízké budoucnosti tak líčí pandemie, nedostatek potravin a politický kolaps — je to volání po změně, které už nelze ignorovat.

Historik Timothy Snyder po přečtení Neobyvatelné Země prohlásil: „Pokud nechceme, aby nás vnoučata proklínala, tak bychom si raději měli přečíst tuhle knihu.“

Ať už jste zprávy o klimatických změnách zaspali, nebo se jim vyhýbáte, tato kniha vás probere. A jestli jste do současného klimatického dramatu ponořeni, Wallace-Wellsův hlas a perspektiva vás ještě víc vyburcuje. – The Guardian

Knihu Neobyvatelná Země naleznete zde